Baleset-bűnügy

Gyilkosság miatt nyomoznak Banglades volt miniszterelnöke ellen

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 13. 16:03

A volt bangladesi miniszterelnök, Vazed Haszina és hat társa ellen nyomoznak gyilkosság gyanújával.

Gyilkosság gyanújával rendelt el nyomozást a volt bangladesi miniszterelnök, Vazed Haszina és hat társa ellen egy dakkai bíróság – írja az MTI.

Az ügyben egy dakkai fűszerüzlet érintett, amelyet a kormányellenes tüntetések idején, július 19-én ért fegyveres támadás a karhatalom részéről, aminek következtében az üzlet tulajdonosa meghalt. Aszaduzzaman Hán volt belügyminiszter, az Avami Liga nevű korábbi kormánypárt főtitkára, Obaidul Kader, valamint négy, a korábbi kormány által kinevezett magas rangú rendőri vezető, köztük a rendőrség főnyomozója és a bűnügyi rendőrség vezetője is a gyanúsítottak között van.

A tömeges tiltakozások a múlt hónapban törtek ki Bangladesben egy kvótaszabályozás miatt, amely a kormányzati állások 30 százalékát a háborús veteránok rokonai számára tartotta volna fenn. Eközben a több mint 170 milliós országban közel 32 millió fiatalnak nincs munkája vagy nem rendelkezik szakképzettséggel. A július végéig, több mint három héten át tartó erőszakos tömegtüntetések idején mintegy négyszázan vesztették életüket, ezrek sérültek meg, és mintegy 11 ezer embert letartóztattak. A kormányellenes tüntetések egy időre szüneteltek, miután a kvóták nagy részét a legfelsőbb bíróság eltörölte, de újrakezdődtek, és Vazed Haszína lemondásáig folytak.

Mohamed Sahabuddin államfő Haszina távozása után egy nappal feloszlatta a parlamentet, majd bejelentette, hogy választásokat fognak kiírni; majd augusztus 8-án a tüntetők követelésének megfelelően a 84 éves Muhammad Junusz Nobel-békedíjas közgazdászt bízta meg az átmeneti kormány vezetésével.

Nyitókép: A lemondott miniszterelnök megrongált dakkai házának kerítése előtt emberek 2024. augusztus 6-án, miután az előző nap Indiába távozott a volt bangladesi kormányfő. Augusztus 6-án az államfő a kormányellenes tüntetők követelésének megfelelően feloszlatta a parlamentet. – Fotó: MTI / AP / Radzsib Dar

 

#Baleset-bűnügy#banglades#miniszterelnök#gyilkosság

Címlapról ajánljuk