Külföld

Lemondott Banglades miniszterelnöke a kormányellenes tüntetések közepette

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 5. 12:41

Ezt követően katonai helikopterrel Indiába távozott, hétfőre már legalább háromszázan haltak meg a kormányellenes diáktüntetéseken.

Lemondott hétfőn Vazed Haszina bangladesi miniszterelnök, és katonai helikopterrel Indiába távozott, miközben a tüntetők Dakkában behatoltak a hivatalába – jelentették különböző helyi médiumok, számol be az MTI.  

Ezt megelőzően a rendőrség közölte, hogy már legalább háromszáz a kormányellenes diáktüntetéseken történt összecsapások halálos áldozatainak száma, a hadsereg főparancsnoka pedig arra készült, hogy „beszédet intézzen a nemzethez”.

A tömeges tiltakozások a múlt hónapban törtek ki Bangladesben egy kvótaszabályozás miatt, amely a kormányzati állások 30 százalékát a háborús veteránok rokonai számára tartotta volna fenn. Eközben a több mint 170 milliós országban közel 32 millió fiatalnak nincs munkája vagy nem rendelkezik szakképzettséggel. A júliusi tömegtüntetések idején mintegy 150-en vesztették életüket, ezrek sérültek meg és mintegy tízezer embert tartóztattak le.

A kormányellenes tüntetések egy időre szüneteltek, miután a kvóták nagy részét a legfelsőbb bíróság eltörölte, de az utóbbi napokban szórványosan újra elkezdődtek. Vasárnap majdnem kéttucatnyian életüket vesztették és ennél is többen megsebesültek, miután az egész országra kiterjedő kormányellenes diáktüntetésen az ellenzéki demonstrálók összecsaptak a rendőrökkel és kormánypárti ellentüntetőkkel.

Nyitókép: Vazed Haszina bangladesi miniszterelnök lemondását ünneplő tömeg Dakkában, 2024. augusztus 5-én – Fotó: Mohammad Ponir Hossain / Reuters

#Külföld#banglades#miniszterelnök#lemondás#diáktüntetés#halálos áldozatok

Címlapról ajánljuk