Baleset-bűnügy

Lecsapott a TEK a volt BKV-igazgató bűnszervezetére: NER-közeli cégek neve is előkerült

rtl.hurtl.hu

2024. február 16. 14:52

A TEK egy hosszú ideje folyó nyomozással kapcsolatban akciózott: 50 embert állítanak bíróság elé a volt BKV-igazgató bűnszervezetével kapcsolatban, NER-es cégek és Horváth Csaba neve is előkerült.

Ötven emberrel szemben emeltek vádat Győrben egy kiterjedt áfacsalási ügyben, miután a TEK csapott le a volt BKV-igazgató bűnszervezetére egy áfacsalási ügyben, írja a Telex. A NAV évek óta nyomoz az ügyben: kiderült, hogy az elkövetők egy több mint 30 cégből álló bűnszervezetet üzemeltettek.

Az évek óta húzódó „F-ügy” során a magyar üzleti élet és politikai elit egy része is a NAV célkeresztjébe került, írják. Többek között a következő vállalatoknál is házkutatást tartottak:

  • Antenna Hungária, amely részben állami tulajdonban van, részben a 4iG-é
  • T-Systems, szintén a 4iG leányvállalata
  • 4iG, amelynek többségi tulajdonosa Jászai Gellért, Mészáros Lőrinc jobbkeze
  • 2023-ban az egyik leggazdagabb magyar, Jellinek Dániel érdekeltségébe tartozó Mall Management Kft-hez is kiszállt a NAV, a gyanú szerint 53 millió forintnyi fiktív számlát fogadtak be a F.-féle számlagyárból.

Az ügy egyik vádlottja pedig azt vallotta: korrupciós kapcsolatban volt az MSZP-s Horváth Csabával, Tóth Csabával, Molnár Zsolttal és Baja Ferenccel is. A számlagyár felszámolásán nagyjából 250-en dolgoztak, és 80 helyszínen kutattak bizonyítékok után. Ebben a munkában részt vettek a MERKUR, és a Terrorelhárítási Központ (TEK) egységei is. A NAV az eljárás során 4,2 milliárd forint értékben zárolt bankszámlákat, ingatlanokat, és értékes autókat, részvényeket, valamint készpénzt.

A cégek olyan fiktív számlákat bocsátottak ki, amivel összesen 4,5 milliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.

Az ügy egyik vádlottja a már korábban is börtönviselt F. Zsolt, aki egy időben a CBA informatikai vezetője, korábban, 2010 előtt az Axel Springer és a BKV informatikai igazgatója is volt. F. az akkori sajtóhírek szerint a számlagyáras gyanúsítás után vádalkut kötött, és azt vallotta: több MSZP-s politikust is megvesztegetett.

Nyitókép: Facebook / NAV

#Baleset-bűnügy#tek#nav#bkv#igazgató#számlagyár#NER#cég#akció#házkutatás#vádemelés

Címlapról ajánljuk