Baleset-bűnügy

Négy nap alatt ötször gázoltak zebrán átkelő gyerekeket, családokat Budapesten

rtl.hurtl.hu

2023. november 24. 12:06

A rendőrség szerint élénk, világos színű ruhát kellene viselniük a gyalogosoknak.

Négy nap alatt ötször gázoltak gyalogosokat a budapesti zebrákon a múlt héten, derül ki a rendőrség közleményéből.

  • A XVIII. kerületben, a Nagykőrösi úton november 20-án hétfőn reggel hat óra körül ikerbabakocsit tolt át a zebrán egy anyuka, amikor egy buszt előző autós elütötte. A nőt, 19 hónapos kislányát és két és féléves fiát megfigyelésre kórházba vitték.
  • A XI. kerületben az Albertfalva utca és a Sáfrány utca kereszteződésében ugyancsak hétfőn 16 óra körül egy édesanya és kilencéves kislánya kerékpárjaikat tolták át a zebrán, amikor egy figyelmetlen autós elütötte őket. Az anyuka biciklijén, a gyermekülésben négyéves kisfia ült. Könnyű sérüléseket szenvedtek.
  • A XIV. kerületben a Fűrész utcában szintén hétfőn 18 óra után egy nő babakocsit tolt át az úttesten, amikor elsodorta egy kanyarodó autós. A nő és a 15 hónapos kisbaba könnyű sérüléseket szenvedett.
  • A XXI. kerületben az Ady Endre úton szerdán 17 óra után egy 12 éves fiú szaladt át a zebrán. Egy autó elütötte, súlyosan megsérült.
  • A XII. kerületben, az Alkotás utcában csütörtökön 16 óra körül egy apuka négyéves kisfiával ment át a zebrán, amikor elütötték őket. Könnyebben sérültek.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság valamennyi esetben eljárást indított. Az autósokat fokozott óvatosságra szólítják fel, különösen a zebrák megközelítésénél, a gyalogosokat pedig arra, hogy az úttestre lépés előtt mindig alaposan nézzenek körül.

A rendőrség arra is figyelmeztette a gyalogosokat, hogy „ilyenkor viseljenek élénk színű, világos, lehetőleg fényvisszaverő elemekkel rendelkező ruhadarabokat”. 

Noha a szabályosan átkelő gyalogosokat a szabályosan közlekedő járművezetőknek sötétebb ruhában is észre kellene venniük, így ez a figyelmeztetés arra a kampányra emlékeztet, amikor a szexuális erőszak áldozatainak felelősségét firtatták a „tehetsz róla, tehetsz ellene” szlogennel.


Nyitókép (illusztráció): Peter Zelei Images / Moment / Getty Images

#Baleset-bűnügy#gázolás#zebra#baleset#rendőrség

Címlapról ajánljuk