Baleset-bűnügy

Kozmikus sugárzás miatt lett rákbeteg egy légiutas-kísérő

rtl.hurtl.hu

2023. november 6. 14:39

A világon először azonosították a kozmikus sugárzást egy haláleset okozójaként. A Korean Air Lines volt légiutas-kísérője gyomorrákban halt meg, a vizsgálat szerint betegségét és így halálát a kozmikus sugárzás idézte elő, ami a repülőkön érte.

Kozmikus sugárzás okozta egy rákbeteg légiutas-kísérő halálát – állapította meg hétfőn a dél-koreai munkaügyi hatóság. Így ez az első azonosított üzemi haláleset, amelyért a kozmikus sugárzás felelős, írja az MTI.

Az ügy előzménye, hogy a Korean Air Lines volt légiutas-kísérője gyomorrákban meghalt, amely miatt a múlt hónapban indított vizsgálatot az illetékes hatóság. A vizsgálat arra jutott, hogy 

betegségét és így halálát a kozmikus sugárzás idézte elő.

A kozmikus sugárzás olyan nagy energiájú sugárzás, amely elsősorban a Naprendszeren kívülről, távoli galaxisokból származik (olyan részecskék, amelyeket egy fekete lyuk vagy egy szupernóva gyorsít fel). A tudósok korábban azt gondolták, hogy ezek a sugarak nem érik el a Földet vagy legalábbis rendkívül nehezen lennének mérhetők.

Az elhunyt 1995 és 2021 között dolgozott légiutas-kísérőként, és évente mintegy 1022 órát töltött a levegőben, melynek felében hosszú távú járatokon utazott európai és amerikai célállomásokra. Ilyenkor a repülőgép gyakran halad el az Északi-sark közelében, ahol a kozmikus sugárzás általában a normál szint soksorosa, mivel a védő légkör ott ritkább.

A kozmikus sugárzás elenyésző mértékben érinti az átlagos utazókat, ám az eset aggodalmat váltott ki a légközlekedési szektor dolgozói körében, hiszen egyes mérések szerint a normál szint ötszörösét is elszenvedhetik évente.

A dél-koreai légitársaság az eljárásban azzal érvelt, hogy a repülőgépek személyzetének egyik tagját sem érte az évi megengedettnél több sugárzás, valamint, hogy a meghalt légiutas-kísérő betegsége és a kozmikus sugárzás között nem bizonyított az összefüggés. A hatóság elutasította a cég állításait, kijelentve, hogy jelentős korreláció van utóbbi kettő, továbbá a rendszeres hosszú távú repülés egyéb káros egészségi hatásai között.

Nyitókép (illusztráció): SeongJoon Cho / Bloomberg via Getty Images

#Baleset-bűnügy#dél-korea#légiutas-kísérő#Rákbetegség#kozmikus sugárzás#haláleset

Címlapról ajánljuk