Külföld

Betiltják a homoszexualitást a dél-koreai hadseregben

rtl.hurtl.hu

2023. október 27. 14:52

A dél-koreai alkotmánybíróság fenntartja azt a törvényt, amely tiltja az azonos neműek közötti vonzalmat és szexet a hadseregben.

A dél-koreai alkotmánybíróság fenntartja azt a törvényt, amely tiltja az azonos neműek közötti kapcsolatokat a hadseregben. A helyi bíróság kimondta: a homoszexualitás árthat a harckészségének és alááshatja a fegyelmet – írja a BBC.

Aktivisták visszalépésként értékelték a döntést az LMBTQ-jogok terén, szerintük a lépés táplálja a meleg katonák elleni diszkriminációt, és azzal a kockázattal jár, hogy a seregen belül és a mindennapi életben is felkorbácsolja az erőszakos indulatok. Mint ismert, Dél-Koreában kötelező a katonai szolgálat, minden 18 és 28 év közötti, munkaképes férfinak körülbelül 20 hónapig be kell vonulnia a seregbe, így sokakat érinthet a mostani döntés.

A törvény nem utal kifejezetten az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatra, de a szövege szerint tiltja az „anális közösülést" vagy „bármilyen más illetlen cselekedetet” a szolgálat ideje alatt. A törvény megsértése akár két évig terjedő börtönbüntetéssel is büntethető. A BBC megjegyzi: a homoszexualitás 2003 óta nem illegális Dél-Koreában a civilek körében, ám továbbra is sokan diszkriminálják a melegeket, az azonos neműek házasságát sem ismerik el.

Nyitókép: SeongJoon Cho / Bloomberg via Getty Images

 

#Külföld#dél-korea#hadsereg#homoszexualitás#azonos nemű párok

Címlapról ajánljuk