Baleset-bűnügy

Alkotmánybírósághoz fordul a férfi, akit ittas e-rollerezésért büntették meg

rtl.hurtl.hu

2023. október 11. 10:07

Most a legfelsőbb szinteken dönthetnek arról, hogy járműnek számít-e az elektromos roller.

Alkotmányjogi panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz egy férfi, aki ellen eljárás indult, amiért 2021. július 14-én éjszaka ittasan vett igénybe egy elektromos rollert, írja az Index. A férfit igazoltatták, majd eljárás indult ellene ittas állapotban elkövetett gépjárművezetés vétsége miatt.

Azonban állítja: a büntetőjogi felelősségre vonása olyan bűncselekmény miatt történt, amelynek elkövetési eszközéről (az elektromos rollerről) a jog az elkövetés idején nem rendelkezett.

A panaszt az Alkotmánybíróság kedden kezdte tárgyalni. A bíróknak arra kell válaszolniuk: lehet-e a hatályos jogszabályok alapján ittas járművezetés vétségét elkövetni elektromos rollerrel? A lap emlékeztet: az új elektromos meghajtású eszközökről nincs átfogó szabályozás, KRESZ fogalomtára nem terjed ki rájuk.

Hazánkban kötelezően a 168/2013/EU rendeletet kell alkalmazni, amely viszont előírja, hogy csak az minősül járműnek, amelynek ülése van – így eszerint a roller nem számít járműnek, és ittas vezetése nem is büntethető.

Nyitókép: Jászai Csaba / MTVA

#Baleset-bűnügy#alkotmánybíróság#büntetés#elektromos roller#debrecen

Címlapról ajánljuk