Baleset-bűnügy

Novák Katalin kegyelmet adott a Budaházy-ügy hét vádlottjának

rtl.hurtl.hu

2022. december 27. 18:55

Sajnálatosnak tartja, hogy a bíróság közel másfél évtized alatt sem tudott jogerős döntést hozni.

„Alapos mérlegelést követően úgy döntöttem, hogy különválasztom azon személyek ügyét, akiket a bíróság első fokon felmentett, illetve ahol az elkövetett cselekményt csekélyebb súlyúnak ítélte meg. Az eljárás további elhúzódása számukra aránytalan sérelmet jelentene a kiszabható büntetéshez képest. Az előzetes letartóztatásban töltött idő és a 13 éve tartó vesszőfutás az érintetteket és családjaikat alaposan megpróbálta. Hét személy esetében ezért eljárási kegyelemről döntöttem” – közölte Novák Katalin köztársasági elnök az MTI-vel.

Ez azt jelenti, hogy az első fokon elítélt Budaházy György ellen tovább folyik az eljárás, azonban hét társa megússza a további bíróságra járást. Az államfőhöz december közepén érkeztek meg a Budaházy-ügyben érintettek kegyelmi kérelmei. Korábban többször is kértek kegyelmet különböző szélsőjobbos szervezetek az ügy vádlottjainak, a Mi Hazánk október 23-i rendezvényén még egy ágyút is elsütött tiszteletére.

Novák Katalin azt írta, az ügy terheltjei közül azonban többeket súlyos vádakkal illettek, az elsőfokú bíróság bűnszervezetben való elkövetést is megállapított, és jelentős büntetés kiszabása mellett döntött. „Esetükben olyan súlyos cselekményekről szól a vád, hogy csak jogerős bírósági ítéletet követően tartom helyesnek dönteni az ő kegyelmi kérelmeikről” – tette hozzá.

A köztársasági elnök szerint a Budaházy-ügy is rámutat arra, „hogy a bírósági eljárások ésszerűtlen elhúzódása elfogadhatatlan, és sérti az emberek igazságérzetét”.

Budaházyt első fokon 17 év fegyházra ítélték, de októberben kiengedték, ahogy arról mi is beszámoltunk. A Fővárosi Törvényszék 2016-os ítéletében azt állapította meg, hogy Budaházy György egy társával az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után létrehozta a Hunnia Mozgalmat, és Molotov-koktélos támadásokat intéztek több politikus ingatlana ellen. 2018-ban a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az ítéletet, és új eljárás lefolytatására kötelezte a törvényszéket, ennek keretében született a márciusi ítélet.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

#Baleset-bűnügy#budaházy györgy#novák katalin#vádlott#ügyészség#kegyelem

Címlapról ajánljuk