Baleset-bűnügy

Kiengedik a börtönből a 17 év fegyházra ítélt Budaházy Györgyöt

Hujder ZoltánHujder Zoltán

2022. október 27. 18:11

Házi őrizetbe kerül, de egy megismételt másodfokú eljárás is vár rá a Hunnia-perben.

Kiengedik a börtönből Budaházy Györgyöt, akit márciusban 17 év fegyházra ítéltek a Hunnia-perben. Testvére, Budaházy Edda vasárnap még azt jelentette be a Mi Hazánk ünnepi megemlékezésén, hogy Budaházy György éhségsztrájkba kezd a börtönben.

A Fővárosi Törvényszék 2016-os ítéletében azt állapította meg, hogy Budaházy György egy társával az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után létrehozta a Hunnia Mozgalmat, és Molotov-koktélos támadásokat intéztek több politikus ingatlana ellen. 2018-ban a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az ítéletet, és új eljárás lefolytatására kötelezte a törvényszéket, ennek keretében született a márciusi ítélet.

Gaudi-Nagy Tamás, Budaházy György ügyvédje a Mandinernek azt mondta: védence előzetes letartóztatásban volt, amit félévente vizsgálnak felül. A Fővárosi Ítélőtábla a felülvizsgálatot elutasította, fellebbezésre azonban a Kúria elrendelte, hogy Budaházy György bűnügyi felügyeletbe kerüljön, ami a korábbi házi őrizetnek felel meg: ezt saját otthonában, nyomkövetővel töltheti le.

Ugyanakkor Budaházy Györgyre egy megismételt másodfokú eljárás is vár az ügyben.

Nyitókép: MTI / Bruzák Noémi

#Baleset-bűnügy#budaházy györgy#hunnia-per#háziőrizet

Címlapról ajánljuk