Baleset-bűnügy

Újabb ortopéd orvosra csaptak le a rendőrök, hajnalban mentek érte

rtl.hurtl.hu

2022. december 21. 14:43

A most elfogott orvossal együtt már hét ember – három-három orvos és cégvezető, illetve egy üzletkötő – letartóztatását rendelték el az ügyben.

Ismét egy ortopéd orvosra csaptak le a rendőrök, a budapesti férfit hétfő hajnalban fogták el a lakásán a KR NNI nyomozói – írja a police.hu.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatszolgáltatásait vizsgálta a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) és ez alapján merült fel a gyanú, hogy gyógyászati segédeszközöket gyártó cégek törvénysértő módon hívják le az egészségbiztosítási alapból a jogszabályban megállapított támogatást. 

A rendőrség szerint az NVSZ szorosan együttműködik a bűnszervezet további tagjainak beazonosításában, így sikerült hétfőn egy újabb ortopéd orvost elfogni.

A rendőrök az orvos otthonában és munkahelyén is kutatást tartottak, laptopját és mobiltelefonját lefoglalták és zárolták a bankszámláit is.


A rendőrség szerint az orvos gyógycipőket gyártó cégektől kapott ellenszolgáltatásért cserébe közel két éve összesen 454 társadalombiztosítási támogatással rendelkező gyógyászati készítményt írt fel receptre és igényeltek vissza ezek után több mint 22 millió forintot.

Ezeket az erősen deformált lábra készülő cipőket a legtöbb esetben egy lábra szokták felírni, majd elkészíteni, hiszen a betegeknek többnyire csak az egyik lába sérült. Az orvos a nyomozók szerint azonban legtöbbször párban írta fel a gyógycipőket a nagyobb haszon reményében.  

Az orvosi vényeken szereplő betegek – mivel orvossal nem találkoztak – tisztában sem voltak azzal, hogy a kapott lábbelik gyógyászati segédeszközök. Akadt több olyan paciens is, akinek adataival egymás után többször is visszaéltek.

A nyomozók az orvost bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, valamint többrendbeli személyes adattal visszaéléssel és magánokirat felhasználásával gyanúsították meg.

A most elfogott orvossal együtt az ügyben már hét gyanúsított – három-három orvos és cégvezető, illetve egy üzletkötő – letartóztatását rendelte el az illetékes bíróság.

Nyitókép: Ortopéd cipők. Fotó: police.hu.

#Baleset-bűnügy#ortopéd#orvos#rendőrség#nyomozás

Címlapról ajánljuk