Baleset-bűnügy

Céghálót hoztak létre, hogy névtelenül, bírság fizetése nélkül száguldozhassanak az utakon

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 21. 9:42

Gyorshajtásra és díjelkerülésre szakosodott céghálót leplezett le az ügyészség. Volt olyan cég, amely önmagában több mint 2000 kocsival rendelkezett.

A Budakörnyéki Járási Ügyészség vizsgálata során találtak rá egy céghálóra, amelynek tagjai jelentős, több mint 2,5 milliárd forint összegű úthasználatidíj- és pótdíjtartozást halmoztak fel – közölte szerdán az ügyészség.

Az úthasználati díjat, illetve a pótdíjat a fizetős utak használatáért kellett volna megfizetniük, a csaló cégek azonban nem tettek ennek eleget a birtokukban lévő autók után.

A felderített adatok alapján papíron több ezer gépjármű került a cégháló tulajdonába, a gépkocsik tényleges használói így a hatóságok elől rejtve maradhattak. Volt olyan cég, amely önmagában több mint 2000 gépjárművel rendelkezett.

Ezekkel nagyon sok esetben követtek el gyorshajtást, gyakorlatilag büntetlenül. Mindemellett nem fizették a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást, illetve a tehergépjárműveket terhelő útdíjfizetésnek sem tettek eleget. Az ügyészség közleménye szerint ezzel összesen közel 400 millió forintos közigazgatási bírságot gyűjtöttek össze, amit szintén nem fizettek be.

Ez azonban még nem minden: voltak olyan cégek, amelyek ügyvezetője ingyen vagy néhány ezer forintért vállalta az ügyvezetőséget, valójában azonban semmit nem tudott a cégről. Így tudtak felhalmozni a cégek bődületes mennyiségű tartozást.

Nyitókép: gehringj / getty

#Baleset-bűnügy#csalás#cégháló#gyorshajtás#tartozás#útdíj#gépjármű#kötelező biztosítás#ügyészség#bírság

Címlapról ajánljuk