Baleset-bűnügy

Roma férfit bántalmaztak a rendőrök, elmarasztalták a magyar államot

rtl.hurtl.hu

2022. július 20. 14:37

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint nem magyarázták meg, hogy az hogy lehet, hogy a férfit egészségesen vitték be a rendőrségre és sérülésekkel jött ki onnan.

Elmarasztalta az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a magyar államot, mert 2014-ben rendőrök bántalmaztak egy roma származású embert – közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

A férfit az Encsi Rendőrkapitányságra vitték azután, hogy szóvá tette rendőröknek, hogy durván és tiszteletlenül bántak rokonával. Vallomása szerint az út során bántalmazták és megjegyzéseket tettek a származására, a járművet vezető rendőr például azt mondta neki, hogy

dolgozol te a kurva anyádba, te köcsög buzi cigány!

A csuklóján annak ellenére szorosabbra húzták a bilincset, hogy jelezte: ez korábbi sérülése miatt fájdalmas számára. A rendőrkapitányságon kétszer szembe fújták gázsprayvel, többször megütötték a mellkasát és fejét. A rendőri bántalmazás miatt feljelentést tett és orvosi látleletet vetetett, az egyik intézkedő rendőr viszont őt jelentette fel. Míg a férfit elítélték garázdaság miatt, addig a rendőrök elleni nyomozást megszüntették.

A bántalmazott férfi ezután a TASZ segítségével panaszt tett a nyomozás megszüntetése ellen és az EJEB-hez fordult a kínzás, megalázó bánásmód, hátrányos megkülönböztetés tilalmának megsértése miatt.

A strasbourgi bíróság kimondta: mivel a férfi egészséges állapotban került be a rendőrségre, de onnan sérülésekkel került ki, az államnak kötelessége lett volna hiteles magyarázatot adni arra, hogy ezek a sérülések hogyan keletkeztek, de ez nem történt meg. Ezért a bíróság a férfinak adott igazat és 19 500 euró (kb. 7,8 millió forint) kártérítést ítélt meg számára.

A TASZ jogásza, Jovánovics Eszter elmondta: ez a jogvédő szervezet harmadik olyan Strasbourgban megnyert ügye, amiben rendőrök törvénytelen fizikai agressziót alkalmaztak roma sértettel szemben. Abban bíznak, hogy az ítéletek visszatartják a rendőröket a hasonló súlyos jogsértésektől, illetve ha ilyenek történnek, az ügyészség hatékonyabban fog fellépni a bántalmazottak alapvető emberi jogainak érdekében.

Illusztráció: iStock / Getty Images Plus

#Baleset-bűnügy#rasszizmus#bántalmazás#rendőrség#emberi jogok európai bírósága#tasz#kártérítés

Címlapról ajánljuk