Baleset-bűnügy

Böjte Csaba nem tud magyarázatot a gyermekotthonokban történt bántalmazásra

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 29. 18:48

A ferences szerzetes azt mondta, nem látták jelét annak, hogy testi és nemi erőszakot követ el az egyik nevelő a gyerekeken.

Mint arról a Transtelex tényfeltáró cikke alapján az rtl.hu is beszámolt, a csíkszeredai bíróság első fokon harminc év letöltendő börtönre ítélt egy 35 éves férfit, aki a vád szerint a dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett gyermekotthonok nevelőjeként szexuálisan és fizikailag bántalmazta a rábízott gyermekeket.

Az ügyészség szerint az egykori nevelő 2007 és 2017 között 36 bűncselekményt követett el 15 kiskorú fiú ellen a Böjte Csaba ferences szerzetes által létrehozott, magyarországi és romániai közpénzekből, illetve magánadományokból működő alapítvány két Hargita megyei bentlakásos gyermekotthonában. A vádiratban a következő szexuális bűncselekmények szerepelnek:

  • egy 14 éven aluli fiút több alkalommal orális szexre vett rá,
  • négy fiút rendszeresen arra kényszerített, hogy simogassák a nemi szervét,
  • hét fiúnak rendszeresen simogatta a nemi szervét,
  • hét fiút rendszeresen arra kényszerített, hogy együtt nézzenek pornófilmeket,
  • öt fiúnak rendszeresen mutogatta a nemi szervét.

A fentieken túl 13 gyereket rendszeresen vert, köztük egy egy fogyatékkal élő, beszédképtelen fiút is.

Böjte Csaba a Magyar Hangnak azt nyilatkozta a történtekkel kapcsolatban, hogy amint tudomást szerzett a visszaélésekről, egyből a hatóságokhoz fordult.

Megdöbbentett, mindaz, ami kiderült és magam sem tudom rá a magyarázatot. K.Sz. rendszeresen részt vett képzéseken, semmi jele nem volt annak, hogy ilyeneket csinál, de a gyerekeken sem vettünk észre semmit

– mondta a szerzetes a Magyar Hangnak.  

Böjte Csaba azt is elmondta, hogy mivel az érintett gyerekek életre szóló traumát szenvedtek, pszichológusi segítséget kaptak.

A kérdésre, hogy a történtek után hogyan állítják vissza az alapítvánnyal szembeni bizalmat, Böjte Csaba azt felelte, hogy az alapítvány ingyen teszi meg azt, amit más még pénzért sem:

Mi Isten nevében fogadjuk be és neveljük a gyerekeket. Hatezer gyermeket neveltünk fel, a most napvilágot látott ügy pedig példa nélküli. A történtekben nekünk is van felelősségünk, azon vagyunk, hogy ilyesmi ne történhessen meg még egyszer

– mondta Böjte Csaba a Magyar Hangnak.

Nyitókép: Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, az árva gyermekeket gondozó Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója és Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Erdélyben, a torockói Kis Szent Teréz Gyermekvédelmi Központban 2019. október 23-án – Fotó: Biró István / MTI

#Baleset-bűnügy#pedofília#böjte csaba#gyerekbántalmazás#nemi erőszak#erdély#szent ferenc alapítvány#gyermekotthon

Címlapról ajánljuk