Baleset-bűnügy

5,7 milliós kártérítést ítéltek meg a gyilkossági ügyben felmentett hajléktalan férfinak

rtl.hurtl.hu

2022. június 24. 11:15

A pénzt azonban visszafizettethetik, ha kiderül, hogy mégis bűnös.

5,7 millió forintos kártérítést ítéltek meg pénteken első fokon annak a hajléktalan férfinak, aki 819 napot töltött őrizetben, de végül jogerősen felmentették – írja a Telex. G. M. Cazant azzal vádolták, hogy agyonverte élettársát 2017 decemberében a XIII. kerületben. A férfi tagadta a gyilkosság elkövetését, azt mondta, este lefeküdt aludni, és amikor reggel felkelt, a nőt élettelenül találta.

Bizonyítottság hiányában előbb a Fővárosi Törvényszék, majd tavaly nyáron a Fővárosi Ítélőtábla is felmentette a férfit a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés vádja alól. A döntés nyomán G. M. Cazant szabadon engedték. A bezárva töltött 819 nap kompenzálásáért pert indított az állam ellen.

Az egyszerűsített kártalanítási eljárás keretében G. M. Cazan minden egyes leült napért 7000 forint kártalanítást kért. Az egyszerűsített eljárásra formai okból nem volt lehetőség, ezért lett per az ügyből. Az igazságügyi minisztérium a jogalapot nem vitatta, de a napi 7000 forintot sokallotta – azzal próbáltak érvelni, hogy a férfi már korábban is volt börtönben, így ez nem jelentett számára akkora megrázkódtatást, mint egy korábban soha nem büntetett embernek.

A minisztérium azonban azt szerette volna elsősorban, hogy függesszék fel a pert addig, amíg ki nem derül, hogy lesz-e fordulat a büntetőügyben, márpedig a Fővárosi Ítélőtábla előtt van az ügyészség perújítási indítványa egy új, terhelő tanúvallomásra hivatkozva. A bíró hangsúlyozta: ha a perújítás G. M. Cazanra nézve kedvezőtlen eredménnyel zárul, az állam visszakövetelheti a kifizetett kártalanítást.

A mostani ítélet ellen 15 nap van fellebbezni, amit az állam feltehetően meg fog tenni.

#Baleset-bűnügy#kártérítés#gyilkosság#felmentés

Címlapról ajánljuk