Baleset-bűnügy

Hamis Covid-teszttel akarta megúszni a börtönt

rtl.hurtl.hu

2022. május 27. 7:33

A férfinak most néhány új tétellel bővülhet a bűnlajstroma.

Eljárás indult egy 46 éves férfi ellen, akit lopás miatt hét hónap szabadságvesztésre ítéltek – írta meg a police.hu. Az illető azonban úgy gondolta, talán el tudja kerülni a börtönt, ezért úgy döntött, szerez egy pozitív koronavírustesztet.

Ehhez egy 28 éves ismerőse segítségét kérte, akinek 48 éves anyja egy konténeres szűrponton dolgozott. Az első mintavételkor, 2021. december 9-én 100 ezer forintot adott át a 48 éves nőnek. A hamis igazolás kiállítására végül nem volt szükség, mivel a férfi antigén-tesztje pozitív lett.

A férfinak azonban 2022 februárjában be kellett volna vonulnia egy büntetés-végrehajtási intézetbe, hogy letöltse a rá korábban kiszabott hét hónapot. Ekkor a fiatal ismerőse szerzett egy pozitív Covid-tesztet, és azt adta oda az anyjának. A 46 éves férfi a szűrőponton további 100 ezer forintot fizetett az anyukának azért, hogy a pozitív Covid-teszt eredményét regisztrálja a központi nyilvántartásban.


A Terrorelhárítási Központ műveleti egysége 2022. március 17-én egy konditeremben fogta el a 46 éves férfit, akitől lefoglalták a nevére kiállított hamis Covid-tesztet, több mobiltelefont, 600 ezer forintot, 820 eurót (ez a jelenlegi árfolyam mellett majdnem 300 ezer forintot ér), valamint különböző kábítószergyanús anyagokat – utóbbiak miatt külön eljárás indult.

A férfi beismerő vallomást tett, majd elrendelték a letartóztatását, jelenleg a korábban kiszabott büntetését tölti.

A bűncselekmény további résztvevőit a budapesti rendőrök 2022. május 18-án elfogták, majd a 28 éves férfit kétrendbeli bűnsegédként elkövetett vesztegetés, édesanyját pedig kétrendbeli vesztegetés elfogadása bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. Egyikük sem tett vallomást, és jelenleg mindketten szabadlábon védekeznek.

Nyitókép: Illusztráció – Mintát cseppent egy antigén koronavírus gyorsteszt paneljére a Pest Megyei Kormányhivatal munkatársa a köznevelésben dolgozók koronavírus-tesztelésén az Érdi Járási Hivatalban 2021. január 3-án – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

#Baleset-bűnügy#koronavírus#teszt#börtön#igazolás#lopás#rendőrség

Címlapról ajánljuk