Baleset-bűnügy

„Várom, hogy megtaláljanak” – egy lakásból lőtte az embereket, és közben a netre posztolgatott egy amerikai férfi

rtl.hurtl.hu

2022. április 26. 10:23

Több mint száz lövést adott le washingtoni lakásából egy 23 éves férfi, aki közben egy internetes fórumon gúnyolódott a rendőrökkel. 

Épp véget ért a tanítás, és a gyerekek kitódultak az utcára egy hatosztályos washingtoni gimnázium épületéből, amikor eldördültek az első lövések. 

Édes istenem, bocsáss meg nekem

 – írta egy perccel korábban egy internetes fórumra az iskola mellett lévő épületben lakó Raymond Spencer, aki a hatóságok közlése szerint több mint száz lövést adott le orvlövészfészekké alakított lakásából, ahol több órával később holtan találták. A több fegyvert is felhalmozó 23 éves férfi öngyilkos lett.

„Rossz helyen keresnek”

Az amerikai főváros egyik legforgalmasabb sugárútját április 22-én, pénteken, helyi idő szerint délután fél 4-től lepték el állig felfegyverzett rendőrök, több órán át keresve a lövöldözőt, aki akkor kezdett el tüzelni, amikor az Edmund Burke elit hatosztályos magániskola diákjai elindultak hazafelé.

Rendőrök rohannak a lövöldözés helyszíne felé. Fotó: Kevin Dietsch/Getty Images

Egy 15 éves diák a Washington Postnak elmondta: éppen az iskola két épületét összekötő átjárón akart átmenni, amikor annak üvegfala robbanásszerűen darabokra tört. Először azt hitte, bomba robbant, de hamar rájött, hogy valaki lövöldözni kezdett. Phoenix Gault-Brown közölte:

Mindenki a legközelebbi lépcsőház felé kezdett el rohanni. Félelmetes volt.

A fiúra szülei egyik ismerőse várakozott autójával az iskola előtt, hogy egyik barátjával együtt hazavigye, de a gyerek nem jutott ki az épületből. A kijárathoz érve valaki rájuk üvöltött, hogy a lövöldöző még ott lehet, így több diákkal együtt visszaszaladt, és egy osztályteremben bújt el, rémülten írva az üzeneteket szüleinek, közölve, hogy lövöldözés van az iskolánál.

Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images

Közben a 63 éves nő, aki várt rá, négy másik emberrel együtt megsebesült a lövöldözésben. Patricia Termini autóját több golyó is eltalálta, az egyik súrolta a vállát. Rajta kívül egy 54 éves férfi, egy harmincas éveiben járó nő, valamint egy 12 éves lány sebesült meg.

A hatóságok közlése szerint kész csoda, hogy nem volt halálos áldozat, és egy golyó sem talált el még több embert. Robert J. Contee washingtoni rendőrfőkapitány elmondta, hogy több épületet és járművet is ért lövés. Az egyik eltalált autó nagyjából másfél kilométernyire volt attól a társasháztól, aminek egyik negyedik emeleti lakásából tüzelt Spencer.

A rendőrség közlése szerint a 23 éves férfi több mint száz lövést adott le nagyerejű fegyverekből, és Contee hozzátette:

Valószínűleg még sok golyónyomot fogunk találni.

Miközben a rendőrök még a lövöldözőt keresték, Spencernek még arra is volt ideje, hogy az iskoláról szóló Wikipedia-szócikket átírja. A Post cikke szerint Spencer beleírta, hogy 2022 április 22-én rálőttek az iskolára, és azt, hogy „a gyanúsítottat nem találják”, hozzátéve, hogy „remélhetőleg hamar elfogják”.

Közben a 4Chan internetes fórumra feltöltött egy videót a lövöldözésről, valamint több bejegyzésben is a rendőrökön gúnyolódott:

Az épület rossz részében vannak éppen, és ott keresnek.

Majd később hozzátette: „várom, hogy a rendőrök megtaláljanak”. A rendőrség végül csak este jelentette be, hogy megtalálták a lövöldözőt, aki közlésük szerint öngyilkos lett, amikor a rendőrök rátörték az ajtót.

Addig a környéket rendőrök lepték el, köztük legalább egy, páncélautón érkezett, terepmintás egyenruhát viselő különleges egység, miközben a környéken élő embereket a közeli épületek ablakait automata fegyverekkel pásztázó rendőrök kísérték biztonságba. 

Fotó: Kevin Dietsch/Getty Images

A terület felett helikopter körözött, az épületek tetőin mesterlövészek jelent meg, a közelben lévő iskolákat pedig lezárták, és a gyerekeket nem engedték az utcára.

Fotó: Kevin Dietsch/Getty Images

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Spencer miért kezdett el látszólag válogatás nélkül lövöldözni, és az sem, hogy miért az iskolát választotta célpontjául. Egyelőre a múltjáról is csak keveset tudott meg az amerikai sajtó.

A Postnak annyit sikerült kiderítenie, hogy hat évvel korábban a Maryland államban található Montgomery megyében úszómesterként dolgozott egy strandon, ahol egyik nap majdnem vízbe fulladt. Életét a többi úszómester és egy tűzoltó mentette meg, akinek sikerült újraélesztenie.

Nyitókép: Amanda Andrade-Rhoades/For The Washington Post via Getty Images

#Baleset-bűnügy#washington#lövöldözés#orvlövész#iskola#egyesült államok#Külföld

Címlapról ajánljuk