Baleset-bűnügy

Több százezret fizet a rendőrség az irodaházban ártatlanul letepert fiatalembernek

rtl.hurtl.hu

2022. április 12. 17:42

A Budapesti Rendőr-főkapitányságnak bocsánatot kell kérnie, és 600 ezer forint sérelemdíjat is fizetnie kell, de ehhez Strasbourgig kellett vinni az ügyet.

Kártérítési pert nyert a rendőrökkel szemben Csúcs Zsombor, aki 2016 nyarán, 23 éves egyetemistaként szóváltásba került a budapesti rendőrökkel. Azt állították, hogy vezetés közben a mobiltelefonját használta, holott a fiatalember szerint erről szó nem volt, és a rendőrök nem foglalkoztak a cellainformációk és híváslista kikeresésével, ami eldönthette volna a vitát.

A szóváltás elmérgesedett, és fizikai bántalmazássá fajult. Csúcs Zsombort a rendőrök elkezdték fenyegetni, majd amikor az édesapját hívta, és a rendőrök az arcához nyúltak, hogy kikapják a telefont, a fiatalember befutott egy irodaházba, ahol az apja cége működött. 

A rendőrök erősítést hívtak, majd kirángatták a recepció mögül, leteperték, a hátára térdeltek és a kezeit hátrabilincselték.

Csúcs Zsombor jelentős, nehezen gyógyuló sérüléseket szenvedett. A Magyar Helsinki Bizottság segítségével perre vitte az ügyet, emlékeztet a civil szervezet a 444-en futó blogján közzétett bejegyzésben.

Az ítélethirdetésig hosszú út vezetett. Először az ügyészség megszüntette a nyomozást arra hivatkozva, hogy nem találtak olyan bizonyítékokat, amelyek bűncselekményre utaltak volna, majd a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága mondta ki, hogy a magyar állam megsértette Csúcs Zsombor jogait, mert nem tett meg mindent, hogy kivizsgálja az esetet és megtalálja a felelősöket.

Csúcs kártérítési pert indított a rendőrség ellen, ebben született most nem jogerős ítélet a Fővárosi Törvényszéken. 

A rendőrség bocsánatkéréssel és 600 ezer forint sérelemdíj kifizetésével tartozik neki.

A bíróság indoklásában azt írta: a panaszossal szembeni rendőri fellépés sértette emberi méltóságát, a félelem, fájdalom és alsóbbrendűség érzete alakult ki benne. Ugyanakkor azt is közölték, hogy Csúcs Zsombort semmiféle felelősség nem terheli a történtek miatt, és a rendőrök 

egy ponton mindenképpen túllépték azt a mértéket, ami egy ilyen eset miatti felindultsággal magyarázható


– szögezték le. 

Nyitókép: Illusztráció/ Facebook/ BRFK l Budapesti Rendőr-főkapitányság

#Baleset-bűnügy#rendőri túlkapás#rendőri brutalitás#rendőri erőszak#rendőri intézkedés#ítélethirdetés#magyar helsinki bizottság#kártérítési per#sérelemdíj

Címlapról ajánljuk