Baleset-bűnügy

Megtalálták a lezuhant kínai utasszállító egyik fekete dobozát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 23. 10:18

A légi katasztrófa utolsó pillanatait rögzítő szerkezet azonban annyira rossz állapotban van, hogy azt sem tudják még, hogy a két fekete doboz közül melyik került elő.

 

Megtalálták a kutatócsapatok a China Eastern Airlines hétfőn lezuhant repülőgépének egyik fekete dobozát, jelentették a kínai hatóságok. A Reuters rendkívüli gyorshíre szerint a kínai légügyi hatóság számolt be szerdán a fejleményről: azt közölték, hogy a előkerült a szerencsétlenül járt Boeing 737-800-as repülőgép két fekete doboza közül az egyik.

Az Associated Press azt jelentette, hogy a megtalált adatrögzítő eszköz nagyon rossz állapotban van. Annyira, hogy a hatóságok egyelőre azt sem tudták megállapítani, a két adatrögíztő közül melyikről van szó: a repülési adatokat vagy a pilótafülkében elhangzottak hangfelvételeit tartalmazó fekete doboz lett-e most meg.

A keresés éjszaka is folyt – Fotó: He Huawen/VCG via Getty Images

A repülőgépeken használt adatrögzítők, az úgynevezett fekete dobozok (amik se nem feketék, se nem dobozok, hanem általában élénk narancssárga acélgömbök vagy hengerek), kulcsfontosságú szerepet töltenek be az esetleges légi incidensek, balesetek, katasztrófák kivizsgálásában. Ezeket úgy is tervezik meg, hogy lehetőség szerint épségben megmaradjanak még akkor is, ha egy repülőgép lezuhan és darabjaira esik.

A mostani szerencsétlenség súlyosságát, a becsapódás erejét jól jelzi, hogy a hírek szerint az előkerült fekete doboz is károsodott. Joggal lehet attól tartani, a fekete doboz károsodásának mértéke oly nagy, hogy sérülhettek a benne tárolt adathordozók. Ez pedig nagyban megnehezítheti a katasztrófa okainak minden részletre kiterjedő feltárását.

A kutatási munkákat ráadásul szerdán fel is kellett függeszteni a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt. A hegyvidéki területen annyi eső esett, hogy a roncsokkal teleszórt fás-bokros terület gödreit elöntötte a víz, lehetetlenné téve a munkát, ráadásul a sok eső és a letarolt hegyoldal miatt sárlavinák is kialakulhatnak. Mindezek miatt a másik fekete doboz megtalálása rengeteget késhet, vagy akár meg is hiúsulhat.

Rejtélyes katasztrófa

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, a China Eastern Airlines belföldi járata hétfőn kora délután zuhant le. A Boeing 737-800-as repülőgép a délnyugat-kínai Kunming városából tartott Kantonba. A kevesebb mint kétórás útidejű járaton közlekedő gép 13:11-kor szállt fel, és 15:05-kor kellett volna leszállnia, de helyi idő szerint 14 óra 22 perckor hirtelen eltűnt a radarokról.

Az 5735-ös számú járat teljesen normális időjárási, jó látási viszonyok között, 8 869 méteres utazómagasságon repült 846 km/órás utazósebességgel, amikor a dél-kínai hegyek fölött rendkívül gyorsan zuhanni kezdett. Két perc és 15 másodperc alatt 6700 métert veszített repülési magasságából, húsz másodperccel később az utolsó rögzített magassága kevesebb mint ezer méter volt. Az utasszállító pillanatokkal később Wuzsu város közelében a hegyoldalba csapódott.


A kínai médiában megjelent egy rövid videó, amin az látszik, hogy a repülőgép nagy sebességgel, szinte függőlegesen zuhan és csapódik a fák közé. A repülőgép-balesetek közt a legritkábbak azok, amik repülés közben, nagy magasságban történnek, a katasztrófák zöme fel- vagy leszállás közben következik be. Utazómagasságon többnyire robotpilóta vezeti a gépet, ilyenkor szinte sosincs szükség a pilóták beavatkozására. Hogy mi történhetett, azt jelenleg is csak találgatni lehet, a baleset okainak megállapításához ezért lenne létfontosságú a fekete dobozok megtalálása.

A China Eastern Boeing repülőgépén a kilencfős személyzeten kívül 123 ember utazott, a magyar idő szerint reggel fél nyolc előtt nem sokkal bekövetkezett katasztrófát senki nem élte túl. Szakértők szerint ilyen meredek zuhanás közben akkora gyorsulási terhelés éri általában az emberi szervezetet, hogy feltételezhető, a fedélzeten mindenki elvesztette az eszméletét, mire a gép a hegyoldalba csapódott. 

Nyitókép: a katasztrófa helyszíne – Fotó: Jiang Hui/VCG via Getty Images

#Baleset-bűnügy#Külföld#kínai#china eastern#repülőgép-szerencsétlenség

Címlapról ajánljuk