Sport

Peng Suaj nyugati lapnak adott interjút, de nem szabadon

rtl.hurtl.hu

2022. február 7. 6:46

Az interjú alatt végig ott ült egy kínai tisztségviselő, és kérdéseket sem lehetett csak úgy feltenni neki. A kínai teniszezőnő azután tűnt el a közéletből, hogy szexuális zaklatással vádolt meg egy magas rangú kínai politikust. 

Nagy hír volt hétfőn a nemzetközi sajtóban, hogy több hónappal a vele kapcsolatos botrány kirobbanása után nyugati lapnak adott interjút Peng Suaj. A kínai teniszezőnőről semmit sem lehetett hallani azután, hogy közösségi oldalán novemberben azzal vádolta meg Csang Kao-li korábbi kínai miniszterelnök-helyettest, hogy szexre kényszerítette.

Helyzete óriási sportdiplomáciai botránnyá nőtte ki magát, politikusok és teniszezők a világ különböző részéről adtak hangot aggodalmuknak, a női tenisztornákat szervező WTA pedig decemberben felfüggesztette a kínai versenyeket a játékos helyzete miatt.

Peng ezután feltűnt párszor a kínai állam médiában, de a propagandagyanús megjelenések nem nyugtatták meg az érte aggódó embereket, és csak további kételyeket szültek. A kínai kormányzatot azzal vádolták, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy elhallgattassák, és az egyik fő kritika az volt, hogy ha tényleg olyan „nagyon szabad”, mint ahogy azt állítja, akkor miért nem ad interjút egyetlen nyugati lapnak sem.

Ez hétfőn megtörtént, és a nemzetközi és magyar sajtó is beszámolt arról, hogy tagadta, hogy azt állította, szexuálisan zaklatták volna, az egész csak egy nagy félreértés volt, és nem kell aggódni érte. Az interjú készítésnek körülményei azonban nem fogják meggyőzni a kételkedőket.

A teniszezőnővel egy francia sportlap, a L’Equipe újságírói készíthettek interjút. A lap közölte, hogy az egyik pekingi szállodában tartott, egyórás interjú alatt végig ott volt Peng mellett a Kínai Olimpiai Bizottság egyik vezetője, Vang Kan, aki tolmácsként fordított kínairól angolra a teniszezőnő válaszait. Kérdezni sem lehetett szabadon: a kérdéseket ugyanis előre le kellett adni. Az interjút a Kínai Olimpiai Bizottság szervezte le, és annak előfeltétele volt, hogy szó szerint írják le, amit a teniszezőnő elmondott, mindenféle kommentár nélkül, kérdés-felelet formában.

Nyitókép: Peng Suaj a 2020-as ausztrál nyílt teniszbajnokságon. Fotó: Fred Lee/Getty Images

#Sport#Külföld#kínai#peng suaj#tenisz#szexuális zaklatás

Címlapról ajánljuk