Tudomány-Tech

Megvolt az F-35-ösök első éles légi győzelme

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 8. 14:00

Az izraeli légierő F-35-ös vadászbombázói két, fegyvereket szállító iráni drónt lőttek le tavaly márciusban.

Az Lockheed Martin F-35 Lightning II amerikai vadászbombázó tíz évvel ezelőtti rendszerbeállása óta most érkezett az első olyan hír, hogy valamely ország légierejében éles bevetésen légi győzelmet ért el az ötödik generációs, lopakodó tulajdonságokkal rendelkező gép. A Breaking Defence cikke szerint az F-35-ösök első elismert, operatív, légiharcban elért sikere egy évvel ezelőtt történt: az izraeli légierő (IAF) F-35-ös vadászbombázói két iráni drónt lőttek le.

Az első iráni drónt 2021. március 13-án hajnali 1:50-kor észlelték, amint délről közelítette meg Izraelt. A második drón kelet felől közelített Izrael felé, az izraeli radarok hajnali 2 óra 12 perckor észlelték. Percekkel később mindkét iráni indítású drónt lelőtték az izraeli légierő F-35-ösei. Az IAF Twitter-oldala egy videót is közölt a történtekről:


A hadművelet egy évvel ezelőtt történt, de a részletekre csak 2022. március 8-án derült fény az IAF sajtótájékoztatóján. Két magas rangú izraeli tiszt, az egyik az IAF, a másik az Izraeli Védelmi Erők (IDF) hírszerzésétől, az újságíróknak elmondta, hogy a két drón iráni gyártmányú rendszer volt, felderítésüket egy légtérfigyelő repülőgép, valamint földi radarok együtt végezték.

Két képkocka az egyik iráni drón megsemmisítéséről – Fotó. IAF

Az F-35-ösök a dél-izraeli Nevatim légibázisról szálltak fel. A két drónt az F-35-ösök levegő-levegő rakétákkal lőtték le. Azt nem árulták el, hogy pontosan hol történt az elfogás, csak annyit, hogy Izrael határain kívül történt. A drónok roncsait az izraeliek megszerezték, azokat átvizsgálva kiderült, hogy a két drón kézifegyvereket szállított, feltehetően a libanoni Hezbollah és a gázai Hamász részére. 

A terv az volt, hogy Libanon és Gáza felett ledobják a rakományt, majd visszarepülnek

– mondta az egyik izraeli tiszt.

Az egyik drón maradványai  – Fotó: IAF
A roncsok között talált fegyverek – Fotó: IAF

Izraeli források szerint az egy évvel ezelőtti művelet vezetett a nemrég bejelentett „drónellenes koalíció” megalakulásához, amelynek célja Izrael és néhány más ország (például Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek) védelme az iráni gyártású katonai drónok növekvő fenyegetésétől.

A Breaking Defence szerint az időzítés nem véletlen: Izrael akkor hozta nyilvánosságra ezeket az információkat, amikor a 2015-ös iráni nukleáris megállapodás felújítása, amelyet Izrael ellenez, befejezéséhez közeledik.

Nyitókép: Amit Agronov /IAF

#Tudomány-Tech#Külföld#haditechnika#f-35#izrael#irán#drón

Címlapról ajánljuk