Baleset-bűnügy

Hadd fogyjon – mondta az asszisztens, majd a mosdókagylóba spriccelte az oltóanyagot

rtl.hurtl.hu

2022. február 2. 10:26

60 millió forint korrupciós pénzt találtak a „melléoltó” budapesti háziorvosnál, aki hamis oltási igazolást is kiállított. Rendőrök is éltek a lehetőséggel.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást. Egy budapesti háziorvos és az asszisztense valótlan tartalmú oltási igazolást állítottak ki, az oltás tényleges beadása nélkül – számolt be az ügyészség honlapján

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség és a Fővárosi Nyomozó Ügyészség további bizonyítékok beszerzése és az elkövetők elfogása érdekében 11 helyszínen összehangolt akciókat hajtott végre a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség közreműködésével.

A megalapozott gyanú szerint egy budapesti háziorvos szakasszisztensével együttműködve azt a gyakorlatot alakította ki, hogy valótlan tartalmú oltási igazolást állítottak ki az oltás tényleges beadása nélkül. A gyanúsítottak a koronavírus elleni oltás felvétele miatt a rendelésen megjelent személyek számára – amennyiben az oltás felvételére nem tartottak igényt, azonban a védettségi igazolásra szükségük volt –, 15 és 30 ezer forint közötti összegért állították ki az igazolást. A gyanúsítottak a pénzt egymás között, egyenlő arányban elosztották.

A rendelésen két rendőr is megjelent, akik úgy kapták meg pénzért az asszisztens által kiállított oltási igazolást, hogy a háziorvos az oltóanyagot felszívta egy fecskendőbe,

majd annak tartalmát „hadd fogyjon” kijelentést téve a mosdókagylóba ürítette.

A regionális nyomozó ügyészség elrendelte a két egészségügyi dolgozó őrizetét, gyanúsítottként hallgatta ki őket korrupciós bűncselekmény miatt – amelyet a háziorvos tettesként, míg a szakasszisztens bűnsegédként követett el – majd indítványozta letartóztatásukat. A kényszerintézkedés elrendeléséről a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa ma dönt.

Az ügyben eddig négy személy gyanúsítotti kihallgatására került sor, azonban sem az egészségügyi dolgozók, sem pedig a két rendőr nem tett vallomást.

A kutatások során a megvesztegetett egészségügyi dolgozóktól közel 60 millió forint korrupciós pénz foglaltak le, a gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmény 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Nyitókép: Magyarország Ügyészsége

#Baleset-bűnügy#koronavírus#oltás#védettségi igazolvány#háziorvos

Címlapról ajánljuk