Flóra tengeri élőlényekből készült ételei
2018. április 4. 21:10
Az első feladatban egy tengeri pult várt a versenyzőkre, akiknek a Séf bemutatója és a válogatás után egy előételt és egy főételt kellett alkotniuk. Nézd meg itt a kóstolást!
Osztriga citrusos zselevel és vongole kagyló párolt fehérboros zöldségágyon
15-20 szem kagyló, fél vöröshagyma, fél póréhagyma, fél sárgarépa, fehérbor, olíva, 1 tojás
A zöldséget felaprítjuk és megparoljuk az olívan ameddig félkész nem lesz. Utána felöntjük fehérborral, majd a megmosott és előkészített kagylót is beletesszük. 8-10 perc alatt a borban megpárolódik a zöldségekkel.
Leszűrjük, a levet felretesszük. A kagylókat kiválogatjuk és kivesszük a héjukból.
Cirtusokat (citrom, lime, narancs) felmelegítjük, közben a zselatin lapokat beáztatjuk 5 percre hideg vízbe. Kinyomkodjuk és utána mehet a meleg folyadekba. Ha feloldódott, leszűrjük és mehet a hűtőbe.
Az osztrigakat felnyitjuk, elválasztjuk a héjától, hogy könnyen fogyasztható legyen.
Készítünk 1 db buggyantott tojást.
A zöldségágyra tesszük a tojást, arra a kagylót és mellé helyezzük a nyitott osztrigát egy picit zselés citruslappal.
Makrela gyokerzoldsegekkel
Fehérrépa. sárgarépa, narancs
A fehérrépából egy pürét készítünk szerecsendióval és vajjal.
A sárgarépat nagyobb darabokra vágjuk és vajon, cukron pirítjuk naranccsal, ameddig színt nem kap és puhulni nem kezd, a végén egy kis vajat dobunk mellé.
A narancshéjat juliennre vágjuk és megsütjük, hogy roppanós legyen.
A halat kifilézzük és bőrével lefelé forró serpenyőben, kevés olajon megsütjük. Sóval ízesítjük.