Zsófi marha étele
2018. március 30. 21:00
Az első feladatban különböző marha részekkel dolgoztak a versenyzők, ebből kellett egy főételt kreálniuk. A kóstoláson pedig eldőlt, hogyan teljesítették ezt a kihívást.
A pagodakarfiol püréhez egy kevés vajat elkezdünk melegíteni, ebbe beledobjuk a meghámozott burgonyadarabokat és a pagodakarfiolt, picit felöntjük vízzel, majd hagyjuk, hogy megpuhuljon. Utána ezt a zöldséges keveréket krémesre turmixoljuk, pici vajjal citromlével és olivaolajjal krémesítjük. A polentához a kukoricadarát kb. dupla adag vízben vagy alaplében megfőzzük, pici vajjal és parmezánnal dúsítjuk, ha kell, utána sózunk.
A húsgolyóhoz a fartő végét, illetve a szalonnát ledaráljuk, összekeverjük sóval, borssal, sült, darabolt kápiapaprikával, újhagymának a zöld részével. Egy tojással még tovább elkeverjük. Golyókat készítünk, pankómorzsába forgatjuk, forró bő olajban kisütjük. A fartőhöz egy serpenyőt melegítünk, abba egy kevés olajat öntünk és elkezjük pirítani. Közben folyamatosan öntünk alá alaplevet , hogy ne száradjon ki, kb. oldalanként 4-5 percre van szükség. A húst pihentetjük.
Az édesköményes salátához egy rész fehérborecet, 3 rész vizet, egy teáskanál cukorral, kevés mustármaggal felforralunk, majd a vékony szeletekre vágott édesköményhez és zellerhez és körtéhez öntjük egy szűrőn keresztül. Így hagyjuk ázni kb. 10 percen keresztül, majd tálalásnál felhasználjuk.