A Konyhafőnök

Sovi marha étele

rtl.hurtl.hu

2018. március 30. 21:00

Az első feladatban különböző marha részekkel dolgoztak a versenyzők, ebből kellett egy főételt kreálniuk. A kóstoláson pedig eldőlt, hogyan teljesítették ezt a kihívást.


Médium rare bélszín gombás rizottó ágyon, brokkolis karalábépüré variációkkal, paradicsomos mártással

Rizottóhoz bazsalikomos gyömbéres alaplevet teszünk fel: 10 bazsalikomlevelet teszünk vízbe forrni három gyömbér karikával, ezt felforraljuk és sózzuk. A rizottóhoz vajban a gombát lepirítjuk, majd a rizst együtt pirítjuk a gombával. Amikor kellően lepirult, fehérbort öntünk hozzá, hogy majdnem ellepje, megvárjuk míg elpárolog az alkohol, majd a bazsalikomos alaplével felöntjük (nem túl sokkal) és főzni kezdjük. Folyamatosan kevergetjük és mindig miután visszafort, felöntjük az alaplével. Mikor majdnem elérjük a puha állagot, vajat adunk hozzá és reszelt parmezánt, így krémesre keverjük, levesszük a lángról, hogy ha kellően megpuhult. Sóval ízesítjük.

Püré variációk: brokkolit, karfiolt és karalábét megpucoljuk. A karfiolt és a brokkolit egyszerre feltesszük főni, abból lesz a fehér színű pürénk. A karalábéból a másik felét majd céklával együtt tesszük fel főni, hogy beszínezze. A brokkolit magában főzzük. Ha kellően megpuhultak a pürének szánt alapanyagok, akkor botmixerrel vagy turmixgéppel lepürésítjük, egy kis vajat adunk hozzá, hogy krémesítse, illetve szitán átpasszírozzuk, hogy kellő selymességét adjunk neki. A karfiol és karalábé pürét sóval, borssal, egy nagyon kevés szerecsendióval fűszerezzük, a brokkolit és a karalábét csak szimpla só-borssal fűszerezzük és a karalábé, amit céklával főztünk, abból csak a karalábét pürésítjük, mert a céklátnak csak a színezéke kellett.

A bélszín sütésekor keletkezett szaftot egy mártás alapnak használjuk fel. Lila hagymát vágunk hozzá és kockára vágott paradicsomokat pirítunk egyszerre sóval-borssal, és kakukkfűvel ízesítjük ízlés szerint, majd hogy ha eléggé össze szottyadt a paradicsom, akkor ezt is botmixerrel leturmixoljuk és szűrőn átpasszírozzuk, majd mikor tálalunk, akkor ezt a paradicsom szószt a húsra öntjük rá, majd a legvégén tálaláskor a karfiol virágokból, illetve pagoda virágokból a leggyengébb részeket levágjuk picire, amit majd blansírozunk nagyon rövid ideig.
 

#A Konyhafőnök#marha#recept#sovi

Címlapról ajánljuk