Egyben sült galamb, póréhagymás-gombás fügetortácskával és marinált körte variációkkal
2016. november 1. 19:25
Tomi tányérjával nem volt megelégedve a séf, a középdöntőben sokkal szebb tálalást várnak el tőlük. Ráadásul a részletekre se figyelt rendesen.
Alapanyagok: galamb, fokhagyma, rozmaring, vaj, olaj, póréhagyma, újhagyma, laskagomba, csiperkegomba, só, bors, oregánó, olívaolaj, füge, vajas, körte, vörösbor, kakukkfű, cukor, fehérborecet, cukor, citrom, worchester szósz, szójaszósz
Recept:
A galambot alaposan lepirítjuk, fokhagymás-rozmaringos vajas olajon pirítás közben saját szaftjával locsolgatjuk. A megfelelő szín elérése után a galambot 180 fokos sütőben, 15-20 percig barnára sütjük. Póréhagymát, újhagymát, laskagombát, csiperkegombát sóval, borssal, oregánóval, olívaolajos vajon lepirítunk, karamellt készítünk, majd a félbevágott, megtisztított fügedarabokat megforgatjuk benne, ezután vajas tésztára halmozzuk, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A körte felét csíkokra szeleteljük, vörösboros-kakukkfüves cukros marinádban felforraljuk, tálalásig saját szaftjában pihentetjük.
A másik felét meghámozva fehérborecettel, cukorral és citromlével puhára főzzük. Tálalásig ezt is pihentetjük. A galamb előpirított serpenyőjében vegyes zöldségeket pirítunk, felengedjük vízzel és vörösborral, ízesítjük oregánóval és rozmaringgal. Worchester szószt, szójaszószt adunk hozzá és beforraljuk a mártást.