Őszi galambmell
2016. szeptember 26. 20:15
Márk az első feladatban, noha a körettel nem nyűgözte le Rozináékat, az étel fő eleme, a galamb jól sikerült, hiszen szaftos maradt.
Alapanyagok:
sárgacékla, piroscékla, sárgarépa, lilahagyma, vaj, vanília, zeller, galambmell, só, bors, fokhagyma, kakukkfű
Recept:
A répát apró kockákra vágjuk, emellé finomra aprított lilahagymát adunk. Vajon, lassú tűzön karamellizáljuk és puhára főzzük, végül sózzuk és borsozzuk. Ezután villával rusztikusan összetörjük. A galambmellet kifilézzük, a többi részét szétbontjuk, majd tepsiben 200 fokon, 15-20 percig barnára sütjük.
Eközben nagyobb darabokban felaprítjuk az angol zellert, a lilahagymát és a répát. Vaj és olaj keverékén barnára pirítotjuk, majd hozzáadjuk a galamb megsült csontjait, és ezt is átpirítjuk. Hozzáadjuk a vörösbort, a kakukkfüvet, majd közepes lángon gyöngyözve forraljuk. Miután a bor elforrta alkoholtartalmát, alaplével hígítjuk, és gyöngyözve leredukáljuk. Végül leszűrjük.
A két fajta céklát külön lábasban puhára főzzük. A sárga céklából carpacciót készítünk, a piros céklából pedig gömböket vájunk. Végül a galambot sütés előtt ízesítjük sóval, borssal, és forró serpenyőben, bőrével lefelé 4-5 percig pirítjuk, míg a bőre aranybarna és ropogós nem lesz, majd egy púpozott kanál vajat és egy szál kakukkfüvet adunk hozzá és folyamatosan locsolgatjuk. Végül megfordítjuk és 1 percig ezen az oldalán készre sütjük.