A Konyhafőnök

Tóth Marci receptjei

rtl.hurtl.hu

2014. szeptember 26. 20:05

Kecskesajtos sült cékla saláta buggyantott tojással és cékla risotto roston sült lazacfilével és egy kanál pikantériával

Kecskesajtos sült cékla saláta buggyantott tojással hozzávalói:
cékla
sajt
tojás
olaj
balzsamecet

bors
metélő hagyma
kapor
édes kömény

Elkészítés:
Egy kevés fenyőmagot és lenmagot lepirítok, félreteszem.
Felteszek egy lábos vizet forrni és apró kockákra vágott megpucolt céklát (2db) blansírozok. 2-3 perc blansírozás után leszűröm, megszárítom és sütőpapírra teszem, szétterítem. Meglocsolom kevés olivaolajjal és balzsamecettel, sózom borsozom, jól összeforgatom. 200 fokos sütőbe teszem és 20-25 perc alatt puhára sütöm. Eközben balzsamecetből, olivából, finomra vágott metélőhagymából sóból és borsból egy finom vinegrette-t készítek. Teszek még hozzá kaprot vagy édes kömény apró leveleit. A készre sült céklát ebben megforgatom, lecsepegtetem és tálra helyezem. 
Tálalás: Érett kecske sajtot kockázok a tányér közepére helyezett cékla dombra, megszórom a pirított magvakkal és a tetejére egy buggyantott tojást helyezek (ecetes gyöngyöző vízbe teszem az egész tojást és 2 és fél perc után kiveszem). A tojás tetejét sózom borsozom és a kés hegyével megnyitom.

Cékla risotto roston sült lazacfilével és egy kanál pikantériával hozzávalói:
cékla
lazac
rizs

bors
olaj
vaj
zöldségek
édeskömény
chili
metélőhagyma
sajtok

Elkészítés:

Felteszek két egész, de megpucolt céklát főzni és puhára főzöm. Ha megpuhult akkor nagy lukú reszelőn lereszelek egy fél maréknyit, félreteszem ez fog menni a rizottóba. A többit összeturmixolom egy kis alaplével és ez is megy a rizottóba.
Főzök egy zöldségalaplevet (1 sárgarépa, 1 fehérrépa, petrezselyem szára és egy kis levél, 1 burgonya megpucolva, egy fej hagyma félbe vágva, két fokhagyma gerezd, két levél kelkáposzta, két gomba, negyed zeller, só, bors). Minimum 20-25 percig főzöm.
A lazacfilét bőrétől megszabadítom, kihúzgálom a szálkákat, ha van és sózom, borsozom, majd az édeskömény apró leveleit beledörzsölöm.
Elkészítem a salsat: negyed chilit apróra vágok és kis keverőtálba teszem. Finomra vágok egy kis adag mentát és metélőhagymát. fél lime levét is hozzáfacsarom. Sózom, borsozom, adok hozzá egy kis olíva olajt és fél kiskanál mézet. Fél megfőtt céklát finomreszelőn hozzáreszelek. Hagyom hogy az ízek összeérjenek.
Készítek egy alap rizottót (olivaolaj, finomra vágott hagyma, rizs, fehérbor, alaplé fokozatosa, marék parmezán, kocka vaj). Amint kész, hozzákeverem a céklás pürét és a reszelt főtt céklát.
A lazacot hirtelen megsütöm.
Tálalás: rizottó pár kanál, rátámasztom a lazacot és egy kanál salsát teszek a tányér szélére.
 
#A Konyhafőnök#kecskesajt#cékla#saláta#tojás#verseny

Címlapról ajánljuk