Szent Jakab kagyló spárgavariációkkal és barnavajas majonézzel
2014. szeptember 23. 21:05
A kék csapat recetje
Hozzávalók:
spárga
olaj
vaj
só
bors
kakukkfű
fokhagyma
tojás
mustár
citrom
kagyló
Elkészítés:
Fehér spárga:
A fehér spárgát meghámozzuk és lobogó vízbe tesszük, puhára főzzük. Miután megpuhult, levágjuk csak a törzsét használjuk, azt félbe vágjuk és sütőben kicsit ropogósra sütjük. A rügyes részét pürésítjük sóval és borssal.
Zöld spárga:
A zöldspárgát bő vajban (min. 100g) pároljuk lassú tűzön, dobunk mellé egy vékony szeletekre vágott fokhagymát és egy szál kakukkfüvet. Alufólia alatt hagyjuk szépen elkészülni. Körülbelül 8 perc.
Barnavajas majonéz:
A barna vajat ekészíted, addig melegíted a vajat, amíg barna habbal fel nem habzik, s amikor dió illata lesz, akkor gyorsan levenni és leszűrni. A tojássárgáját habverővel keverjük egy irányba, hozzácsurgatjuk lassan adagolva a barnavajat. Folyamatos keverés mellett fűszerezzük. Só, bors, kevés citromlé és kevés mustár.
Szent Jakab kagyló:
Forró serpenyőben, kevés olivaolajon oldalanként 3-4 percig sütjük. Kis kérget kell kapnia. A kagylók alá nyomjuk a fehér pürét és a különböző módon elkészült spárgákat pedig ízlésesen elhelyezzük a kagylók köré. A majonézt, pedig a tányérra a szabad helyekre pöttyözzük.