A Konyhafőnök

Sült szarvas aszalt gyümölccsel

rtl.hurtl.hu

2014. szeptember 19. 20:05

Péter András receptje

Hozzávalók: (2 fő részére)
½ - ½ sárgarépa
fehérrépa
vörös hagyma
20 g zeller gumó
20 g paradicsompüré
2 gerezd fokhagyma
1 ek. liszt
kevés só
bors
1 ek. olaj
vörösbor
1-2 ek. főzőtejszín
4-5 db borókabogyó
10 g aszalt erdei gyümölcs
1 ek. erdei gyüm. lekvár
100 g kuszkusz
friss petrezselyem
8 db kelkáposzta levél
¼ db lilakáposzta
1 dl vörösbor
½ db lilahagyma
kevés só, bors, cukor
1-2 db babérlevél
400 g szarvas filé

Elkészítés:
1.    Kevés olajat, hevítsük fel egy fazékban, majd tegyük bele zöldségeket. Adjuk hozzá a paradicsompürét, majd a lisztet és pirítsuk tovább. Öntsük fel 2 dl vörösborral és 1 liter vízzel, sóval, borssal, borókabogyóval ízesítsük. Forraljuk fel nagy lángon, majd fedő alatt, kb. 1 h-ig főzzük. Ezt követően leszűrjük. A boróka bogyókat kiválogatjuk, és apróra feldaraboljuk, majd visszatesszük a már leszűrt barna alapba és tovább forraljuk, sűrítjük. Ízesítjük aszalt gyümölccsel, 1 ek. erdei gy. lekvárral, krémesítjük 1-2 ek. főzőtejszínnel.
2.    A kuszkuszt egy tálba tesszük. Egy edényben sós vizet forralunk és annyit öntünk a kuszkuszra, hogy 2 ujjnyi vastagon azt ellepje. Lefedjük, 5-6 percig állni hagyjuk. Majd friss petrezselymet keverünk bele.
3.    A húst megtisztítjuk, majd forró serpenyőben előgrillezzük minden oldalát. Sóval, borssal ízesítjük. Egészben sütjük, előmelegített sütőben: 165 C°, légkeverés, 12 perc.
4.    Felcsíkozom a lilakáposztát és a lilahagymát és kevés olajon pirítom a fűszerekkel. Lefedve, lassú tűzön, vörösborban párolom tovább. Kb. 30-40 perc alatt elkészül, időnként megkeverem, ha kell a levét nagyon kevés liszttel meg lehet fogni, ha túl folyékony. Kelkáposzta leveleket forrázok le, majd egymásra fedéssel kiterítem (mint egy réteslap). Az elkészült lilakáposztát erre helyezem hosszanti irányban, majd feltekerem óvatosan. Sütőben 6-8 perc alatt, 165 C° légkeverésen készre sütjük. Közben lekenhetjük a tetejét tojással vagy vajjal.

#A Konyhafőnök#recept#étel#zsűri

Címlapról ajánljuk