Spiró György: A náci indulatot szítók ellen szóltam1962-ben, veszedelmes időszakban döntötte el a 16 éves Spiró György, hogy írni fog. A három szláv nyelvet beszélő író a rendszerváltás előtt írta Jönnek című, nagy hatású versét, amely kirobbantotta a népi-urbánus vitát. A XXI. század hétfő esti jubileumi adásából videós ízelítőt adunk, alább pedig a riporter személyes vallomását olvashatják arról, hogyan érezte magát, miközben a Spiró Györggyel folytatott életútinterjúra készült – sok-sok olvasással.
XXI. Század

Spiró György: A náci indulatot szítók ellen szóltam

Lázs SándorLázs Sándor

2022. szeptember 25. 14:44

1962-ben, veszedelmes időszakban döntötte el a 16 éves Spiró György, hogy írni fog. A három szláv nyelvet beszélő író a rendszerváltás előtt írta Jönnek című, nagy hatású versét, amely kirobbantotta a népi-urbánus vitát. A XXI. század hétfő esti jubileumi adásából videós ízelítőt adunk, alább pedig a riporter személyes vallomását olvashatják arról, hogyan érezte magát, miközben a Spiró Györggyel folytatott életútinterjúra készült – sok-sok olvasással.

A nagy író.

Amikor interjút akarsz készíteni vele, szétfeszülsz. Feszült figyelemmel olvasod regényeit, drámáit és novelláit. Aztán rádöbbensz – pedig tudtad már –, hogy tanár, az egyetemen tanított. A diákjai szerették az esztétikai fejtegetéseit. Megkérded a kollégáját, az persze rosszat mond róla, de rád bízza a döntést: „Olvass, öregem, majd meglátod.”

Második nyarad megy az íróra. Az első a Fogság. Csak később olvasod a második nyáron Az Ikszeket – falnád, de mindent meg akarsz jegyezni, bele ne sülj, ha kérdezed. Már kaptál interjúidőpontot, és fogynak a napok, pedig még sokat kell olvasnod. Parabola, gondolod Az Ikszekről, de aztán egy interjúból megtudod, hogy múlandó az a történelmi regény, amely a pillanatnyi politikai helyzetről szól, azt figurázza ki, ami most van. Na jó, ez nem ennyire egyszerű.

Aztán arra jutsz, hogy valami mást olvasol tőle. Feleségverseny. Szégyelled, hogy nyerítve röhögsz, amikor a lakóhelyed színterein – a XI. kerületben, ahol az író is lakik – a nem is távoli jövőben a tízemeletes házakat vaskályhák fűtik, hogy bandák foglalják el a háztömböt, az uszodában, ahol nyaranta kifekszel a fűre, nemesített kendert termelnek, hogy banditák vannak kormányon.  Na jó, már nem röhögsz. Inkább fogod a Tavaszi Tárlatot. És újra szomorú leszel, mert apád és anyád kietlen napjait és saját gyerekkorodat éled újra.

Végre itt az interjú napja. Kedvetlenül indulsz, mert biztos ostobaságot kérdezel majd. Lejön elétek a kertbe, félszeg mosoly, hogy mit segíthet, hova tegye a székeket.

Hirtelen megszűnik minden más, és csak beszélgetsz. Spiró Györggyel.

A XXI. század 600. adásának középpontjában Spiró György író áll – adás hétfő este az RTL-en!

A műsorban Alföldi Róbert szavalja el Spiró György 1987-es Jönnek című versét:

 

 

 

 

#XXI. Század#Videó#Kultúra#történelem#irodalom#spiró györgy#interjú#életút#rendszerváltás#népi-urbánus vita

Címlapról ajánljuk