XXI. Század

„Akkor halunk meg, amikor élni kéne, akkor élünk, amikor hányni kéne” – Szőke András és Badár Sándor újra a Roncsfilm legendássá vált egykori helyszínein

rtl.hurtl.hu

2022. május 29. 13:54

A Corvin-negyed a rendszerváltás után pár évvel még egészen másképpen nézett ki. Szomjas György és Grunwalsky Ferenc Roncsfilm című, mára már kultikussá vált alkotásával semmi mást nem akart, csak megmutatni az ottani valóságot, a roncséletet. A XXI. század stábja most Szőke Andrással és Badár Sándorral ment vissza az egykori helyszínekre, ahol ma már többnyire üveglapokkal borított irodaházak vannak.

Szőke András és Badár Sándor a XXI. század című műsorban visszamentek a Roncsfilm egykor helyszíneire, hogy elmondják, megmutassák és egy kicsit újra is játsszák a 30 éves kultfimet. A roncséletet, ami a rendszerváltás idején annyira jellemző volt Budapest VIII. kerületére. Az akkori házak helyén ma már üveglapokkal borított lakóparkok, irodaházak és üzletek épültek, de persze roncsélet most is van, csak pár utcával távolabb a városközponttól.

Szomjas György és Grunwalsky Ferenc semmi mást nem akartak, csak megmutatni a valóságot. Azt, amit ők is nap mint nap megéltek. A film persze ez alapján játszódhatott volna máshol is, hiszen hasonló arcok városban és faluban egyaránt előfordultak.


A Roncsfilmnek nem volt forgatókönyve, csak érzések és jelenetek voltak. A színészeket hagyták kibontakozni. Mivel Szomjas és Grunwalsky mindig utószinkronnal dolgoztak – vagyis a színészek, mintha csak idegen nyelvű filmmel lenne dolguk, újramondták a dialógusokat a forgatás után –, a rendező és az operatőr szabadon instruálhatta jelenet közben őket, ha éppen eszükbe jutott valami.  


Mi a Roncsfilm? Szatíra? Szocreál burleszk vagy maga a valóság? Kiderül Juhász Mátyás filmjéből.

#XXI. Század#Kultúra#film#roncsfilm#szőke andrás#badár sándor#ma

Címlapról ajánljuk