XXI. Század

A darab, amit Rákosi betiltott, mégis mindenki arról beszélt

rtl.hurtl.hu

2022. május 1. 15:10

Egy ember tragédiája? Az ember tragédiája? A férfi tragédiája? Tragédia egyáltalán? A hétfői XXI. században Madách Imre drámája lesz a középpontban, 3 rendező: Szikora János, Lengyel György és Alföldi Róbert mondja el érzéseit a darabról, amely a mai napig az egyik, ha nem a legfontosabb színpadi mű, és nem csak itthon.

Több mint 20 különböző nyelvre fordították le, angolból például öt változat is készült belőle. Kritikus darab, amely gondolkodtatásra késztet. 

Nem is szerette minden politikai rendszer, Rákosi Mátyás például betiltotta a Tragédiát, amivel általános felháborodást váltott ki. 

Aztán persze akkor is mindenki a darabról beszélt, ha valaki úgy döntött: színpadra állítja. Az ember tragédiája bemutatóinak mindig volt valami plusz üzenete.

Például 20 éve. 2002. március 15-én az új Nemzeti Színház nyitó előadásán is Madách darabját játszották, Szikora János rendezésében. Mást is felkértek a feladatra, de 

több nagynevű rendező nem vállalata el a munkát. 

Nem akarták, hogy a választások előtt kampánytémává váljanak. A rendező a szereposztást sokáig titokban tartotta. Ádámot Szarvas József, Évát Pap Vera játszotta. Lucifert pedig Alföldi Róbert formálta meg, aki később maga is megrendezte a darabot. Arról, hogy miért, Lázs Sándornak beszélt. Az interjúból láthatnak most egy hosszabb részletet. A teljes adást újranézhetik az RTL Most-on

#XXI. Század#történelem#Kultúra#színház#alföldi róbert#az ember tragédiája

Címlapról ajánljuk