XXI. Század

A Kádár-korszak gitárkirálya, akit nem lehetett kordában tartani

Kilyén TamásKilyén TamásBorsody IstvánBorsody István

2022. április 24. 11:47

Ha Radics Béla Nagy-Britanniában vagy az Egyesült Államokban születik, akkor világsztár lett volna, de ő Angyalföldön élt egy szobakonyhás lakásban a Tripolisz szélén. Ez azonban nem zavarta abban, hogy úgy éljen, mint egy rocksztár. Nem törődött a hétköznapisággal, csak a zene érdekelte, és legendás hangszere, a bíbor Gibson gitár.

Radics Bélának több zenekara is volt, gitárján úgy játszott, mint addig senki. Showman volt. Gitározott a feje fölött, a húrokat nem csak ujjaival, hanem szájával és fogaival is pengette, a közönség pedig tombolt. Olyan zenészekkel játszott együtt, mint Demjén Ferenc, Som Lajos, Balázs Fecó vagy Tátrai Tibor, aki tőle tanult meg gitározni.

A Kádár-rendszer kultúrpolitikájában nem volt helye, Radics Bélát nem lehetett kordában tartani. A róla készült jelentések egyike szerint be is szólt a kor nagy zenekarainak egy koncerten: „Én nem fogok bedőlni a rohadt kommunistáknak, én nem nyalok, mint az Illés meg az Omega és a hasonló kirakatzenészek tették.”    

Radics Béla halálában is követte világhírű elődeit, büszkesége és függősége egyre jobban eltávolította a barátoktól és az élettől. Bár többször szóba került, hogy majd visszatér, 1982 szeptemberében még volt is egy fellépése, de már csak árnyéka volt korábbi önmagának. Novemberben, 36 évesen halt meg. A hétfői XXI. században barátok és zenésztársak idézik fel kivételes tehetségét Kilyén Tamás filmjében.

A teljes adást az RTL Most-on nézheti meg.

#XXI. Század#radics béla#rock#kádár-korszak#tátrai tibor#gitár#Kultúra

Címlapról ajánljuk