XXI. Század

A nyilas tiszt is egy velem

Szikszai OttiliaSzikszai Ottilia

2022. március 6. 8:02

A hetvenes évek elején Nagy Gábor volt az a fiatal színész, akiért rajongani lehet. El is kezdte a szakma beskatulyázni, aztán jött Az ötödik pecsét.

Bársonyos hang, szőke fürtök, mégis férfias kiállás. Akár egy hercegnél. Pontosabban a hercegnél, aki 1972-ben az egyik legnépszerűbb figurája volt a magyar televíziózásnak. 50 éve készült el a Bob herceg, amelynek címszereplője, Nagy Gábor akkoriban olyan népszerű színész volt, hogy évente több filmben is szerepeltették. De a rendezők nem akartak vele mást játszatni, csak pozitív karaktert.  

1976-ban viszont az egyik legkíméletlenebb és -aljasabb filmszerepet bízta rá Fábri Zoltán, az egyik, ha nem a legjobb magyar filmrendező. Az ötödik pecsétben kellett megformálnia egy fiatal nyilas tisztet, aki egy nem létező ügy nyomozása közben vesz leckét embertelenségből egy idősebb nyilastól, akit Latinovits Zoltán játszott.

Bármilyen visszataszító és gyomorforgató a karakter a néző számára, a gonosz szerepébe bújni egy színésznek minden alkalommal szakmai kihívást jelent. A hitelesen megformálás valakinek olyan jól sikerült, hogy aztán nem is szabadult belőle. Balázs Samu, Somogyvári Rudolf vagy Kálmán György mind olyan színészek voltak, akiket a rendezők szerettek a főhős ellenfeleként vagy ellenségeként szerepeltetni.

A negatív karakterek megformálásáról szól a hétfő esti XXI. század, amiben a jelen egyik legfoglalkoztatottabb „bunkója”, Szabó Simon is megszólal, és a mindig aktív, hamarosan 73. születésnapját ünneplő Nagy Gáborral is láthatnak interjút. Róla és szakmai hitvallásáról a hétfő esti műsor beharangozójaként most egy kicsit többet is megtudhatnak Szikszai Ottiliától. A teljes adást pedig itt nézhetik meg újra.

 

#XXI. Század#nagy gábor#színészet

Címlapról ajánljuk