XXI. Század

Egy bűnbánó ÁVH-s alezredes története

rtl.hurtl.hu

2022. február 20. 6:58

Az egyik első igazi szembenézés a Rákosi-rendszer terrorjával 1988-ban történt. Farkas Vladimir három órán keresztül beszélt az ÁVH módszereiről, Rákosiról, Rajkról, Kádárról és a kihallgatásokról, amelyeken ő is szerepet vállalt.

Az egyik első igazi szembenézés a Rákosi-rendszer terrorjával 1988-ban történt. Farkas Vladimir három órán keresztül vallott saját és a rendszer hibáiról és bűneiről.

Sokan legyintenek, ha a XX. század magyar történelem borzalmas időszakairól esik szó. Unják, nem érdekli őket, továbblépést sürgetnek.

Pedig a különböző rendszerek hiteles feldolgozása Magyarországon mindig is évtizedeket késett. Ha el is kezdődött, soha nem volt teljes és objektív. Politikai okokból a következő rendszereknek sosem volt érdeke a megelőző évek vagy évtizedek teljes, pontos és hiteles feltárása. Biztosan ismerik a viccet az egymást váltó pártfőtitkárokról és a három borítékról…

A Rákosi-diktatúra embertelenségeit a Kádár-rendszerben nem vizsgálták ki olyan alapossággal, mint ahogyan kellett volna. Nem az igazságszolgáltatás, inkább politikai érdek vezette a szembenézést, amely azért sem lehetett alapos, mert sokan tudták átmenteni karrierjüket vagy befolyásukat a Kádár-rendszerbe. A többségnek nem állt érdekében a felelősségre vonás. 1989-ben sem.

Az egyik első igazi szembenézés a Rákosi-rendszer terrorjával 1988-ban történt, amikor egy volt ÁVH-s alezredes – mai kifejezéssel – coming out-olt. Farkas Vladimir a Szegedi Egyetem egyik nagyelőadójában vallani kezdett. A saját és a rendszer hibáiról és bűneiről, az ÁVH módszereiről, Rákosiról, Rajkról, Kádárról és azokról a kihallgatásokról, amelyeken részt vett, és azokról, amelyeken ő maga is alkalmazott erőszakot. Állítólag.

Három órán keresztül beszélt, majd a kérdésekre is válaszolt. Elismerte felelősségét, de azt azért csekélynek állította be, mint ahogy a vele összefüggésbe hozott erőszakot is határozottan tagadta. A rettegett honvédelmi miniszter, Farkas Mihály fiáról a XXI. század azért mutatja be most ezeket a felvételeket, mert nem legyinthetünk. A XX. század tele van feldolgozatlan történetekkel.

Köszönet a Fekete Doboz munkatársainak, hogy bemutathatjuk Juhász Mátyás filmjét a XXI. században. A teljes adást újranézheti itt.

 

#XXI. Század#farkas vladimir#rákosi-rendszer#kádár-rendszer#ávh#Belföld

Címlapról ajánljuk