XXI. Század

Amikor rájöttek, hogy a szabolcsi alma csak Magyarországon világhírű

rtl.hurtl.hu

2022. február 6. 7:03

A világhírű szabolcsi jonatán! Vagy mégse? A magyar a történetírásban nem ritka, hogy vélt sérelmek vagy sikerek a valóságoshoz képest jelentősen fel vannak nagyítva. Az egyik ilyen a szabolcsi alma története, amelyet a XXI. század dolgozott fel.

Valóban sikeres ágazat volt, valóban megállás nélkül fordulat a teherautók, vonatok, hogy szállítsák a megtermelt almát, és az is igaz, hogy azok, akik ebből éltek, jól éltek. De az alma külföldi felvevő piaca kizárólag a Szovjetunióra korlátozódott. És amikor a szovjet piac bedőlése után a termelők szembesültek vele, hogy jobb minőségű, tartósabb, szebb, színesebb almát vásárolnak Nyugaton, már késő volt.

Most is Szabolcsban termelik a magyarországi alma 60 százalékát. A hetvenes-nyolcvanas években 1-1,2 millió tonna alma termett az országban, ez akkor a világ termelésének körülbelül két és fél százaléka volt. Amikor már nem volt akkora a kereslet, vállalkozások sora ment tönkre. Sok gyár termékével ellentétben az alma termelése nem állt le, most is sokan dolgoznak Szabolcsban a gyümölccsel, de már a piaci igényekhez igazodva.

Ződi Péter a tavaszi virágzástól az év végi betakarításig követte az alma sorsát, és azt is megmutatta, hogyan képesek akár egy éven át tárolni úgy az almát, hogy az friss maradjon. Sőt a teljes adásban azt is láthatják, hogy készül egy igazi mesealmás.

#XXI. Század#Belföld#szabolcsi alma#jonathán alma#szabad piac#rendszerváltás

Címlapról ajánljuk