Videó

Veszélyes libamáj és endoszkóppal átvizsgált rendőrlovak – így telt George W. Bush magyarországi látogatása

rtl.hurtl.hu

2024. június 22. 7:59

George Bush 2006-ban 24 órára Magyarországra látogatott. Június 22-ei programját Sólyom Lászlónál kezdte a Sándor-palotában, a két elnök az emberi jogokról, a demokráciáról és a vízumkényszerről tárgyalt. A Kossuth teret, ahol Gyucsány Ferenc és Dobrev Klára várta az elnöki párt, már kora reggel villamoskordonnal vették körbe. Az amerikai elnök szakértői még a díszebéd tervezett menüjében is megvétóztak egy-két elemet, a készülő fogásokat vegyészek ellenőrizték. A látogatás alatt kétszer riadóztatták a tűzszerészeket is, ugyanakkor több alaptalan hír is elterjedt.

  • Amerikai elnök hivatali idejében eddig négyszer tett látogatást hazánkban. Az első George H. W. Bush elnök volt, aki 1989. július 11-én látogatott Budapestre. 
  • Bill Clinton 1994 decemberében jött Budapestre, hogy aláírja a Budapesti Memorandumot. A dokumentum rögzítette, hogy Ukrajna orosz, amerikai és brit biztonsági vállalásokat kapott azért cserébe, hogy feladja atomfegyvereit. 
  • 1996 decemberében Taszárra látogatott Bill Clinton, hogy megnézze az állomásozó békefenntartó csapatokat. 
  • 2006. június 22-én George W. Bush látogatott Magyarországra.

Az amerikai biztonságiak kérésére George W. Bush és Sólyom László nem a Sándor-palota erkélyén, hanem a Tükörteremben tartotta a közös fotózást. A két elnök az emberi jogokról, demokráciáról és a vízumkényszerről beszélgetett

A Kossuth teret látványos villamoskordonnal vették körül. Az újságíróknak is szigorú ellenőrzésen kellett keresztülenniük. Az amerikai elnököt és feleségét Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára fogadták az Országház lépcsőjén, majd a kupolateremben beszélt egymással a két elnök. A tárgyalás végén rögtönzött sajtótájékoztatón Bush kérésére elmaradt a korábban beígért négy újságírói kérdés. Az amerikai elnök látogatásának 24 órája alatt egyetlen újságírói kérdésre sem válaszolt.

Kétszer riadóztatták viszont a tűzszerészeket Bush elnök budapesti látogatása alatt, ám bombát egyik helyen sem találtak. A feltételezett robbanóanyag egy újságpapírba csomagolt pálinkásüveg volt, erről a videóban 3:59-nél beszél Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője.

Méretreszabott huszárcsizma, veszélyes libamáj és endoszkóppal átvizsgálták rendőrlovak – így telt George W. Bush 24 órás magyarországi látogatása
Villamoskordonnal körbevett Parlament

Az amerikai elnököt testőrök százai őrizték, a biztonsági intézkedések mindenhol nagyon szigorúak voltak. A Várban a rendőrlovakat endoszkóppal vizsgálták meg, szó szerint kívül-belül. Az amerikaiak mozgó biztonsági bázissal, majdnem 500 tonna felszereléssel érkeztek Magyarországra, a mágneses kapuktól a 14 méteres létrákig mindent magukkal hoztak.

Arra is odafigyeltek, hogy az amerikai elnök mit fog enni magyarországi látogatásán.

A menü: őzraguleves, bárányhús és Gundel-palacsinta volt, hozzá sorrendben csopaki, villányi és tokaji borok. A menüben libamáj is szerepelt, de az amerikai elnök biztonsági emberei nem tartották biztonságosnak. Fertőzés miatt még a pácolást sem engedték meg.

Méretreszabott huszárcsizma, veszélyes libamáj és endoszkóppal átvizsgálták rendőrlovak – így telt George W. Bush 24 órás magyarországi látogatása
Gyurcsány Ferenc és Geroge W. Bush koccintanak

Tálalás előtt élelmiszervegyészek vizsgálták meg az elnöki díszebédet. Az éttermet, a szakácsokat, az ebédhez felhasznált alapanyagokat és élelmiszereket folyamatosan ellenőrizte az amerikai elnök stábja. A szakértőknek az ebéd előtt két kérésük volt a szakácsokhoz, hogy mi volt ez, kiderül a videóból.

A Gyurcsány házaspártól méretre szabott huszárcsizmát és herendi teáskészletet, Sólyom Lászlótól és feleségétől pedig rézkarcot és halasi csipkét kapott ajándékba a Bush házaspár. Az ajándékozást is szigorú protokoll szabályozza, és természetesen titokban kell tartani, amíg át nem adják. Hogy az amerikai elnök és felesége mit hoztak ajándékba, szintén kiderül a videóból.

#Videó#Belföld#politika#George W. Bush#budapest#látogatás#amerikai elnök#gyurcsány ferenc

Címlapról ajánljuk