Videó

Videó: hónapok óta hordozza halott kicsinyét a gyászoló csimpánz

rtl.hurtl.hu

2024. május 22. 8:45

A spanyolországi Valencia városában található Bioparc állatkert látogatóit az elmúlt három hónapban egy gyászoló csimpánz megható látványa fogadta, ami halott kicsinyét cipelte magával. A Natalia nevű csimpánz alig néhány napos korában vesztette el kölykét, és azóta is ragaszkodik az élettelen testhez, nem akar elválni tőle.

Megható látvány fogadja a látogatókat a spanyolországi Valenciában. Egy csimpánz ugyanis hónapok óta hordozza halott kicsinyét. 

„Ezt a viselkedést korábban már megfigyelték csimpánzoknál, nemcsak állatkertekben, hanem a vadonban is” – mondta Miguel Casares, a Bioparc állatkert vezetője a Reutersnek.

Az emberekhez hasonlóan a csimpánzok is gyászolhatják a hozzájuk közel állók halálát, de szokatlan, hogy ez a folyamat ilyen erőteljes vagy ilyen hosszú legyen. 

Ennek ellenére Casares szerint ezt tiszteletben kell tartani, akárcsak az embereknél. Natalia 2018-ban már elvesztette egyik utódját, ezért ezúttal is szoros megfigyelés alatt állt.

A csimpánzok a legveszélyeztetettebb főemlősök közé tartoznak Afrikában, ahol a 100-200 ezer egyedet számláló vadon élő populáció a vadászat, az élőhely elvesztése és a betegségek miatt szenved.

#Videó#csimpánz#gyász#spanyolország#állatkert#állat

Címlapról ajánljuk