Tudomány-Tech

Csimpánzt és embert kereszteztek az elborult tudósok: a végeredmény olyan szörnyűséges lett, hogy rögtön végeztek vele

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 21. 21:46

Vannak határok a tudományban, melyeket nem kellene átlépni, erről szól a „humanzee” története – amely egy pszichológus szerint létezett, más tudományos források viszont ezt nem erősítették meg.

Mintha csak A légy című horrorfilm alternatív verzióját akarták volna leforgatni a tudósok: igaz, sokkal korábban, az 1920-as években. Viszont a borzalmas kísérlet végeredménye szörnyűbb lett, mint amit bárki kitalálhatott volna:

kiderült, hogy nagyon nem jó ötlet csimpánzt keresztelni emberi lénnyel.

A szörnyűséges esetet nemrég a LadBible idézte fel. Arról írtak: a „humanzee” létrehozásával azért kísérleteztek, hogy olyan szervdonorokat tenyésszenek, akikből bűntudat nélkül ki lehet operálni a szükséges, emberek számára is működőképes testrészeket.

A tudósok ötlete az volt, hogy – egy máig meg nem nevezett – emberi alanytól származó spermával termékenyítették meg egy csimpánz petesejtjét. A kísérletet végző tudósok állították, hogy a majom teherbe is esett, és élő utódot hozott a világra.

Ám a tudósokat annyira meglepte a siker, hogy nem tudtak mit kezdeni a rájuk nehezedő óriási erkölcsi nyomással: mi lenne, ha szépen felcseperedne a hibrid? Mennyire tudna teljes életet élni vagy emberként, vagy csimpánzként?

Végül úgy döntöttek a tudósok, hogy eutanáziát hajtanak végre rajta még csecsemőkorában. A történetet később Gordon Gallup evolúciópszichológus mesélte el szélesebb körben, mivel évtizedekkel később ugyanebben a laborban dolgozott. 

Rajta kívül viszont független tudományos források sosem erősítették meg, hogy valaha létezett a „humanzee” – így ezt a történetet inkább lehet mesének, mint szilárd tényállásnak venni.

Nyitókép: Unsplash

#Tudomány-Tech#csimpánz#ember#kereszt#florida#labor#biológia#hibrid

Címlapról ajánljuk