Tudomány-Tech

Videón, ahogy egy 29 éves csimpánz életében először látja az eget

rtl.hurtl.hu

2023. június 27. 21:12

Vanilla egy hírhedt laboratóriumban született, amit kétéves korában bezártak, de utána is ketrecben kellett élnie.

Videóra vették, ahogy egy egész életét ketrecben töltő csimpánz életében először látta meg a kék eget, amikor megérkezett egy csimpánzmentő szervezet floridai menhelyére.

A New York Post azt írja, hogy a 29 éves Vanilla egy hírhedt New York-i főemlőskutató intézetben élt kétéves koráig, melynek bezárásáért Jane Goodall, a világhírű környezetvédő is fellépett. Vanilla az intézetből Kaliforniába került, ahol egy nagyobb ketrecben élt egy menhelyen, amit 2019-ben bezártak. Tavaly a csimpánzmentők megszervezték, hogy társaival együtt a hatvanhektáros floridai menhelyre kerülhessen.

A Save the Chimps csimpánzmentő szervezet főemlőskutatója, Andrew Halloran pénteken az amerikai főemlőskutatók társaságának gyűlésén mutatta be a szívmelengető felvételt, amelyen a Dwight nevű alfahím öleléssel fogadta a ketrecét elhagyó Vanillát. A nőstény csimpánz ezután az eget nézte, és felfedezte új lakhelyét.


Mint Halloran elmondta, Vanilla Kaliforniában drótkerítés mögött, egy ketrecben élt, ahol fű sem volt. Új lakóhelyét 226 társával osztja meg, melyeket laboratóriumokból, a szórakoztatóiparból, egzotikus állatkereskedésekből és útmenti állatkertekből mentettek ki. Sokan közülük magányosan éltek, és korábban nem találkoztak más csimpánzokkal.

Vanilla a főemlőskutató szerint jól beilleszkedett, és amikor épp nem új barátaival fedezi fel a szigetet, általában egy háromemeletnyi mászóka tetejéről kémleli új világát.

A Save the Chimps floridai menedékhelyét 12 szigetre osztották fel, és a személyisége alapján döntik el, hogy egy új csimpánz hova kerül. Halloran szerint Vanilla számára sikerült pont a megfelelő közösséget megtalálni, jól kijön a szigetén élő 18 másik csimpánzzal, és különösen játékos viszonyt ápol az alfahímmel, Dwight-tal, akitől ételt is szokott lopni.

#Tudomány-Tech#csimpánz#fogság#menhely#florida#amerikai egyesült államok

Címlapról ajánljuk