Kultúra

„Ment érte az autó, de leszólt a sofőrnek, nincs jól” – Tordy Gézától búcsúznak tisztelői

rtl.hurtl.hu

2024. március 31. 15:34

Sokan búcsúztak Tordy Gézától Ernyey Bélától Eszenyi Enikőig. A nemzet színésze 85 éves korában, szombaton hunyt el.

„Drága Tordy Géza! Végtelenül szomorú vagyok, hisz nagyon-nagyon szerettelek. Partnered lehettem a Fekvőtámaszban, a lányod és bohócod a Lear királyban. Soha nem feledem a Vágy villamosát, hisz olyan csodálatosan rendezted meg! Köszönöm, hisz az egyik legfontosabbat adtad nekem” – írta Eszenyi Enikő a Facebookon Tordy Géza halálára.

A nemzet színésze 85 éves korában, szombaton hunyt el. Eszenyi azt írta, Tordy Géza minden mondata ott cseng a fülében. „Micsoda áradó energia, milyen zengő orgánum, milyen férfias tartás. És a gesztusaid… mindenben erő és akarat és szellem!” Hozzátette: 

Az egyik legnagyobb férfi színésztől búcsúzom, akit rajongva szerettem. 


Mások is búcsúztak az elhunyt színész-rendezőtől.

„Néhány napja még úgy volt, hogy együtt főzzük meg azt a marhapofát, amit a hétvégi piacon vettem. Most olyan hirtelenséggel mentél el, hogy meg sem tudtuk »ropogtatni« egymást, úgy ahogy szoktuk. Nyugodj békében egyetlen színész barátom, te nyugtalan zseni” – ezt Ernyey Béla írta.

Németh Kristóf csak annyit írt Tordy Géza portréja mellé: „Géza bátyám, Isten Veled!”.

Kembe Sorel egy nevetős képet posztolt az elhunytról, és hozzá: „Mennyit nevettünk…Nyugodj békében drága Géza!”

Rónai Egon azt írta, „a szakmában a hozzá hasonlókra mondják: bölény! De nem sok hozzá hasonló van.” Rónai szerint a fiatalabbak már nem láthatták Tordy Gézát színpadon, de a Kőszívű ember fiainak vagy a 80 huszárnak a főszereplőjeként emlékezhetnek rá. Az ATV műsorvezetője felidézte, hogy a Húzós közös, 2012-es felvétele után Tordy Géza panaszolta, „hogy mindig kialvatlan, hogy komoly alvásproblémái vannak. Kérdezte, nem látszott-e. Megnyugtattam. De most örökre elaludt a Nemzet színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ég veled, Géza!” – írta Rónai Egon.

„Jaj, kezedet csókolom, örömmel, persze, de lehet, az újszülött unokámhoz kell mennem a lányomékhoz” – ezt Radványi Dorottyának mondta Tordy Géza néhány hete. A tévés a Duna Tv-be hívta szerepelni a nemzet színészét, aki végül rá is állt a beszélgetésre. Végül ráállt.

Ment érte az autó a felvétel előtt, de leszólt a sofőrnek, nincs jól. Nem értettük. 

Csak épp nagyon hiányozott ő és vehemensen előadott, szenvedélyes történetei, szeretetteljes morgolódásai” – írta Radványi Dorottya.

Nyitókép: Tordy Géza 1977-ben a Magyar Rádió stúdiójában – Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán

#Kultúra#gyász#halál#Tordy Géza#eszenyi enikő#ernyey béla#Kembe Sorel#radványi dorottya#Rónai Egon#németh kristóf

Címlapról ajánljuk