Külföld

Csimpánzok tépték le a fél arcát és a péniszét annak a férfinek, aki saját gyerekeként nevelt fel egy főemlőst

Mohos MátéMohos Máté

2023. május 12. 13:19

St. James Davis esküvőjén saját maga által nevelt majma, Moe volt a vőfély – feleségével később gyerekükként kezelték az állatot. A különleges családi idillnek azonban vége szakadt egy végzetes napon, amikor egy menhelyen csimpánzok támadták meg a házaspárt, és a férfi súlyos, gyógyíthatatlan sérüléseket szenvedett. Moe sorsa pedig máig ismeretlen, ez fáj a legjobban nevelőapjának.

Majd’ negyven éven keresztül ápolt közeli kapcsolatot St. James Davis autóversenyző a csimpánzával, Moe-val. Az amerikai férfi egy rosszul sikerült hajóút után Tanzániában kötött ki 1967-ban, ahol magához vett egy elárvult csimpánzt, amelynek édesanyját az éhes tengerészek ölték meg. Az állat társaságában keresett kiutat a kontinensről, és Moe békésen szunyókált az ölében, miután német misszionáriusok beleegyeztek, hogy vásároljanak neki egy repülőjegyet Los Angelesbe, írja a Daily Star.

Menyasszonya eléggé meglepődött, amikor a viharvert férfi egy szőrmókkal az oldalán érkezett meg, azonban hamarosan őt is elvarázsolta az egyre növekvő állat. A pár hamarosan összeházasodott, Moe pedig vőfélyként volt jelen az esküvőn – kisvártatva pedig már szinte saját gyerekeként kezelte az állatot a pár. Saját gyerekük nem is lehetett volna, mivel LaDonna méhét el kellett távolítani egy rákos megbetegedés miatt.

Saját gyerekeként nevelte a csimpánzt az autóversenyző, fél szeme, orra és nemi szerve bánta – de számára az állat rejtélyes eltűnése a legfájdalmasabb
A pár és a csimpánz. Fotó: John Chapple / Getty Images

Az évtizedek során több jogi problémával is meg kellett küzdeniük. Először 1971-ben idézte be a párt a bíróság azért, mert a vadállat tartása szembement a városi rendelkezésekkel. Moe ingben, nadrágban és cipőben állított be a bíróságra, kezeket rázott, csókokat dobott, és még a törvényszolgával is békésen eljátszogatott. Az ügyet ejtette a bíróság.

Hamarosan pedig már tiszteletbeli polgárjogot kapott a városban, és a tévében is szerepelt.

A következő incidens 1998-ban történt, amikor egy szerelő elöl hagyott egy elektromos szerszámot, amitől a majom áramütést szenvedett. A sokk miatt elmenekült gazdáitól, és a befogása kaotikusra sikeredett: Moe megsebesített egy rendőrt, és kárt tett egy autóban. A következő évben pedig megharapott egy nőt, aki belógatta kezét a ketrecébe. A nő bírósági úton akarta rendezni az ügyet, de végül peren kívüli megegyezés született.

Hamarosan már a helyi hatóságok is úgy ítélték meg, a csimpánz veszélyezteti az embereket, ezért nem élhet a családdal, ezért állatmenhelyre költöztették. 

St. James és LaDonna évekig küzdöttek azért, hogy változzon a helyzet, míg végül az önkormányzat egy olyan menhelyen helyezte el az állatot, ahol engedélyezték a pár számára a fizikai kontaktust, és hetente több órát tölthettek vele. 

Egészen addig, amíg meg nem történt a katasztrófa.

2005. március 3-án Moe 39. születésnapját ünnepelték a menhelyen, amikor hirtelen megjelent két másik csimpánz, Buddy és Ollie, akik képesek voltak kiszökni a ketrecükből. LaDonna így számolt be később az esetről: „Amikor megfordultam, észrevettem az egyik hímet a szemem sarkából. Szemkontaktust létesítettünk, és ő azonnal rám támadt.”

Saját gyerekeként nevelte a csimpánzt az autóversenyző, fél szeme, orra és nemi szerve bánta – de számára az állat rejtélyes eltűnése a legfájdalmasabb
Fotó: AP Photo/Ric Francis

A férfi megpróbálta saját testével védeni a feleségét, de az állatok mindkettőjüket a földre lökték. LaDonna egyik ujját leharapta az egyik csimpánz, mielőtt férje egy asztal alá tudta tolni. Így már csak ő volt a támadás frontvonalában.

Az egyik erőszakos állat először beleharapott a férfi jobb szemébe, majd kinyomta azt. Ezután leharapta az orrát, míg a másik csimpánz az ujjain lakmározott. Ezután az ajkát, majd farpofáit és nemi szervét is leharapták. A két állatot végül a menhely egyik dolgozója lőtte le, de eddigre St. James már olyan sok sérülést szenvedett, hogy élete végéig tolószékbe kényszerült, arca pedig visszavonhatatlanul eltorzult.

A pár 2007-től újra látogatni kezdte Moe-t, aki azonban hamarosan örökre távozott az életükből: 2008-ban elszökött a menhelyről, és nyom nélkül eltűnt. Az állat után több mint egy hónapig kutattak, helikoptereket is bevetve. St. James számára ez az eset szinte sokkolóbb volt, mint a két évvel korábbi majomtámadás. „Napokig tudnék beszélni Moe-ról. Egész egyszerűen annyira hiányzik. Soha nem szerettem semmit annyira, mint Moe-t” – emlékezett vissza a férfi.

Korábban több esettel is foglalkoztunk, amikor csimpánzok rontottak emberekre. Márciusban Dunia Sibomana történetét írtuk meg, aki hatévesen vált egy horrortámadás áldozatává. Korábban pedig egy hosszabb, arcátültetéssel foglalkozó cikk részeként idéztük fel Charla Nash esetét: a nőt 2009-ben csonkította meg barátja háziállatként tartott csimpánza. A korábban békésen viselkedő emberszabású letépte egyik karját, lehúzta a skalpját, és megette szemeit, valamint orrát is. A majom gazdája hívta ki a rendőrséget: a bejelentés sokkoló felvételén hallható, ahogy azt mondja: „Megeszi az arcát!” Olyan komoly sérüléseket szerzett, hogy még az életmentő műtétet végző orvosoknak is pszichológushoz kellett menniük, hogy fel tudják dolgozni a látványt.

Nyitókép: Gary Friedman / Los Angeles Times via Getty Images

#Külföld#csimpánz#támadás#versenyző#csonkítás#tragédia#állattámadás

Címlapról ajánljuk