Videó

„Nincs más választásunk, de nem nagy örömmel megyünk” – sokan egy élet munkáját kénytelenek hátrahagyni a mini-Dubaj miatt

Kiss BalázsKiss BalázsEndrődi DominikEndrődi Dominik

2024. április 12. 10:37

Van, aki szerint nem ördögtől való, hogy felhőkarcolók épülnek Budapesten, más viszont azt gondolja, a rákosrendezői mini-Dubajnak is nevezett beruházás nem a lakosság, hanem a befektetők érdekeit szolgálja. Az ottélők szomorúak, hogy el kell hagyniuk otthonaikat, sokszor egy egész élet munkáját, ráadásul a MÁV által felajánlott csereingatlanokkal sincs mindig minden rendben. A lakók egy részét képviselő ügyvéd szerint az új bérleti szerződésekkel is vannak problémák.

A mini-Dubajnak is nevezett beruházás megosztja a Rákosrendező környékén élőket. Van, aki lehetőséget lát benne, más az egyre csökkenő zöldterületeket sajnálja. Egy dologban viszont egyetértettek: nem így kellene kilakoltatni a MÁV-telepen élőket.

Nehéz itt hagyni, de ha el kell menni, nincs más választásunk

– mondta Máté Péter az rtl.hu-nak. Vele már korábban is forgatott az RTL, a Híradónak azt mesélte el, hogy eredetileg egy penészes cserelakást ajánlottak neki a MÁV-nál. 


Máté Péter végül megkapta azt a lakást, amit szeretett volna, nehezen engedi el a házat, ahol felnőtt és saját gyermekeit is felnevelte. Még nehezebb dolga van azoknak a lakóknak, akik egy egész kertet hagynak hátra, virágokkal, fákkal, grillezővel és egy élet munkájával.

Szepesházi Péter ügyvéd 3 lakót is képvisel, akik nem akarják aláírni az új bérleti szerződéseket. Az ügyvéd szerint azért, mert a MÁV által ajánlott szerződés nem határozná meg a lakások havi bérleti díjának maximális emelését, valamint a 2 hónapos felmondási határidő után rögtön kilakoltathatják a lakókat.

Ilyen szerződést Máté Péter is kapott, viszont azt mondták, hogy a feltételeken lehet változtatni.

Megkerestük a MÁV-ot a felmerülő kérdésekkel kapcsolatban. Azt válaszolták: bár 2024. május 31-ével ki kell költözniük a lakóknak, egyedi elbírálás esetén lehet hosszabbítani a dátumon, valamint 

akik nem tudják egyedül megoldani a költözést, azoknak segítenek mind a lomtalanításban, mind a szállításban. 

Hozzátették: a jelenlegi házaknál nagyobb lakásokat ajánlottak fel mindenkinek. Kétszer is megtekinthették azokat, mielőtt elfogadták volna. Igaz, az rtl.hu-nak az egyik névtelenséget kérő lakó arról beszélt, a cserelakás lépcsőháza olyan kicsi, hogy nem férnek el a bútorai. 

A rákosrendezői mini-Dubajról szóló riportunkat a fenti képre kattintva nézheti meg.

#Videó#máté péter#máv#kilakoltatás#mini-dubaj#máv-telep#vélemény#ma

Címlapról ajánljuk