Videó

Lökdöshette és fenyegette a biztonsági őr a cigány aktivistát a gödöllői bíróság folyosóján, a rendőrség elutasította a feljelentést

Mohos MátéMohos Máté

2024. március 24. 10:27

Lökdöste, a telefonját akarta kiverni a kezéből és kihajította a transzparensét a folyosóra a biztonsági őr a cigány aktivistának. Ezt állítja Fekete Kálmán, a Kiállunk a gyermekedért civil csoport munkatársa. Egy tárgyalásra érkezett a gödöllői bíróságra, amikor megtörtént az eset. Egy ismerőse tett feljelentést, amit a rendőrség elutasított. Szerintük ugyan a külső szemlélő számára az őr eljárásmódja riadalmat és megbotránkozást válthatott ki, de az nem számított garázdaságnak. Az esetről készült videófelvételt a fenti képre kattintva lehet megnézni. 

Nyakon vágta egy biztonsági őr – ezt állítja a roma származású Fekete Kálmán, magát szabadúszó újságírónak valló aktivista, a Kiállunk a gyermekedért civil csoport munkatársa, aki egy tárgyalásra érkezett a gödöllői bíróság épületébe. Az eset után egy ismerőse feljelentéssel akarta számon kérni a biztonsági őrt, ám azt a rendőrség elutasította. Jelenleg Fekete Kálmán további jogi lépéseket tervez. Az esetről készült videót Fekete később a TikTokon is megosztotta.

Mi történt Fekete szerint?

Fekete a január 11-i tárgyalására egy „egyéni véleménynyilvánító táblával” érkezett a Gödöllői Járásbíróságra, szól a feljelentés, amelyet a férfi egyik ismerőse tett meg szinte közvetlenül az élő videó vége után, mert annyira felkavarta az eset. Az aktivista által a bíróságra bevitt tábla felirata az volt: „Tisztességes bírósági és gyámhivatali eljárás kell”. Az ügy háttere, hogy a Kiállunk a gyermekedért! civil szervezet aktivistáját beperelték becsületsértésért, állítása szerint azért, mert azt állította: gyermekveszélyeztetés az, hogy egy nevelőanya tízéves, rábízott gyermekét szoptatja.

Fekete a kijelölt tárgyalóterem közelében járt, amikor utánaszólt egy biztonsági őr, hogy vigye ki a táblát, amelyet korábban a beléptetőkapunál állítása szerint simán átengedtek.

Fekete megkérdezte a biztonsági őrt, hogy miért kell kivinnie a táblát az épületből. A szóváltást telefonjával is rögzítette, ezt látni és hallani a fenti videóban. A biztonsági őr nem adott indoklást, de Fekete a táblát végül kivitte volna. Az őr azonban azt is akarta, hogy Fekete tegye el a telefonját, mert a bíróság épületében nem szabad videózni.

A biztonsági őr a feljelentés szerint ezután „goromba lett, megemelte a hangját, kiabálva fenyegetőzött”. A videó és a feljelentés tanúsága szerint is ilyesmik hangzottak el:

  • Ki fogsz menni, ki fogsz menni!
  • Tedd el azonnal!
  • Kimész, nem lesz tárgyalás!
  • Kiverem a kezedből, érted? Hülye gyerek!

A biztonsági őr a kiabálás közben lökdöshette Feketét, majd állítólag tarkón ütötte, bár ez a felvételen nem látszik. Végül a biztonsági őr valamit kihajított az ajtón a folyosóra, a videó kontextusából arra lehet következtetni, hogy ez az az ominózus tábla, amiből a szóváltás is kerekedett, de erre nincs egyértelmű bizonyíték.

Fekete azt is elmondta, hogy a helyszínre rendőrök is érkeztek. „Egy folyosón álló szemtanú szó szerint alátámasztotta, amit mondtam, a kiérkező rendőrök azonban nem találták szükségesnek előállítani a biztonsági őrt” – mondta.

Rendőrség: Nem történt bűncselekmény

A garázdaság és más bűncselekmények miatt tett feljelentésre még aznap megérkezett a válasz. E szerint „a bíróság biztonsági őre jogos eljárása során szólította fel erélyesebben az engedetlen személyt, aki a bíróság épületében nem tartotta be az előírt és a jogkövető állampolgároktól elvárható magatartási szabályokat. Az őr a jogos eljárása során testi kényszer alkalmazására is felhatalmazott személy”. 

A külső szemlélő személyben egy engedetlen, a társadalmi normákat nem követő személy elleni eljárás során kialakult helyzet ugyan riadalmat és megbotránkozást válthat ki, ami azonban nem alkalmas (..) a garázdaság vétségének elkövetésére.

– írták. Mivel a tenyérrel tarkóra ütés sérülés okozására nem alkalmas, emiatt csupán magánvádas feljelentés tehető becsületsértés miatt, tájékoztatott a rendőrség. Az ügyben ezután Fekete ismerőse további kérvényeket juttatott el a rendőrségre, amelyekben – Fekete szerint „viccből” – feljelentette őt, és kérte, hogy ha a férfi valóban jogellenesen viselkedett a bíróságon, akkor vizsgálják ki, pontosan milyen törvényt sérthetett, ami indokolta volna a biztonsági őr magatartását. A rendőrség ezt a feljelentést is elutasította, mivel a 

Fekete Kálmán által tanúsított magatartás a bíróság épületén belül történt, így ezáltal belső bírósági rendszabályt sértett meg, így bűncselekmény, valamint szabálysértés gyanúja nem megállapítható.

Feketéék állásfoglalást kértek az ügyben a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamarától. Részükről Dr. Fialka György azt írta, hogy ugyan nem ismerik a részleteket, ezért a konkrét ügyben nem tudnak állásfoglalást adni, de „általánosságban az elmondható, hogy személy- és vagyonőr nem kezdeményezhet verekedést”. Emlékeztetett továbbá, hogy 2012-től a személy- és vagyonőrök nem tagjai a kamarának, a „jelenlegi szabályozás szerint egy kamarai eljárás semmilyen hatással nincs a személy- és vagyonőrök jövőbeni tevékenységvégzésére”.

Arra a kérdésre, hogy vajon egy nem cigánnyal szemben is hasonlóan viselkedett volna a biztonsági őr, Fekete azt válaszolta: „Szerintem nem. Hiszen minden más újságírónak mindig megvan a lehetősége, hogy a folyosón tömörüljenek, kamerázzanak”. Szerinte az ilyen bánásmód a bíróság nyilvánosságának római korra visszanyúló hagyományát is sérti. Úgy véli, hogy az is abszurd, hogy a rendőrség szerint a biztonsági őr számára elvileg megengedett testi kényszerbe beletartozik a tárgyalásra érkezők fejének ütlegelése is. Fekete az eseményt közfeladatot ellátó személy eljárásában történt bántalmazásnak tekinti, ami miatt ezúttal személyesen is feljelentést tesz. 

#Videó#gödöllő#bíróság#biztonsági őr#cigány#aktivista#újságíró#ma#Baleset-bűnügy

Címlapról ajánljuk