Videó

„Maradok, aki vagyok” – Novák Katalint két éve választották köztársasági elnökké

rtl.hurtl.hu

2024. március 10. 7:49

„Nekem majd minden magyart képviselnem, de hogyan lehetnék minden magyar? Hiszen nem tudunk minden és mindenki lenni. Én is maradok, aki vagyok” – ezt mondta köztársasági elnökké választása előtti parlamenti beszédében Novák Katalin, éppen két évvel ezelőtt, 2022. március 10-én.

Novák Katalin rövid ideig töltötte be a Fidesz alelnöki pozícióját, ahogy a családügyi miniszteri székétől is búcsúzott azután, hogy Orbán Viktor 2021 decemberben bejelentette: őt jelölik a két ciklus után búcsúzó Áder János helyére.

A kérdésre, hogy az egész nemzetet tudja-e képviselni a fideszes politikusként ismertté vált Novák Katalin, Orbán Viktor akkor ezt válaszolta:

Ha Göncz Árpádnak és Áder Jánosnak ez sikerülhetett, akkor miért ne sikerülhetne ez Novák Katalinnak is?

Novák Katalin Szegeden született, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett közgazdász diplomát, majd jogot is hallgatott. 2001-től a Külügyminisztériumban dolgozott referensként, majd tanácsadó lett, 2012-től kabinetfőnök volt az Emberi Erőforrások Minisztériumában, 2014-től család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, majd 2020-tól családügyi miniszter. 2018-ban országgyűlési képviselői mandátumot szerzett.

Novák volt az első női államfő Magyarországon, egyben a legfiatalabb is. Megválasztási előtti beszédében több egykori miniszternek és Orbán Viktornak is köszönetet mondott – mint fogalmazott – azért, hogy részese lehetett a nemzetépítésnek az elmúlt években. Azt mondta: nem ahhoz képest, hanem annak is köszönhetően szeretne jó köztársasági elnök lenni, hogy nő. Leszögezte azt is: a nemzeti szuverenitásból soha nem fog engedni. Ebben a videóban megnézheti Novák Katalin beszédét:


Novák Katalin 2024. február 10-én mondott le köztársasági elnöki posztjáról, miután kiderült, hogy kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon igazgatóhelyettesének, K. Endrének, aki pedofil bűncselekmények eltussolásában segédkezett. A volt köztársasági elnöknek lemondását követően sem kell majd nélkülöznie. Itt írtunk arról, hogy állami rezidencia, gépkocsihasználat sofőrrel, kiemelt egészségügyi ellátás, háromfős titkárság, tízmilliós jótékonysági keret is jár annak az államfőnek, aki már nincs hivatalban.

#Videó#ezen a napon#novák katalin#köztársasági elnök#választás#parlament#politika

Címlapról ajánljuk