Videó

Csaknem 300 millió forint értékű festményt adott kölcsön a Szépművészeti igazgatója, L. Simon László szerint neki ehhez semmi köze

rtl.hurtl.hu

2024. február 12. 19:35

Nem volt köze L. Simon Lászlónak ahhoz, hogy a Szépművészeti Múzeum 10 értékes, 18. századi festménye lóghatott annak a lakásnak a falain, amelyikben Habony Árpád is sokszor megfordult. Ezt a Miniszterelnökség államtitkára állította a Híradónak még 2016-ban. Bár ő nyújtotta be azt a törvénymódosítást, amely lehetővé tette, hogy egy magáncégen keresztül a lakásba kerüljenek a képek, azt mondja, Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója hibázott, hogy a miniszter engedélye nélkül adta kölcsön a képeket. 

L. Simon László javaslatára változtattak a kölcsönadás feltételeit szabályozó törvényen még 2013-ban.

Csakhogy ez a változtatás tette lehetővé azt is, hogy a Szépművészti Múzeum 10, csaknem 300 millió forint értékű, 17-18. században készült festményt adjon kölcsön egy cégnek, amelyik aztán abban a Szerb utcai lakásban tárolta azokat, ahol akkoriban Habony Árpád, a miniszterelnök nem hivatalos főtanácsadója is gyakran megfordult. Az államtitkár a Híradónak azt mondta, neki ehhez semmi köze nincs.

Az ön által említett esetben, ha jól értem, amelyik jóval később történt meg, mint hogy a törvényjavaslatot benyújtottuk, és a kettőnek egymáshoz nem volt köze, a múzeumigazgató, Baán főigazgató úr a miniszter engedélye nélkül adta kölcsön a képeket

– mondta 2016-ban L. Simon László az RTL Híradónak.

L. Simon László az időpontokra rosszul emlékezett: a festményeket 2013 decemberében adták kölcsön, alig néhány héttel azután, hogy 2013 októberében elfogadták a törvénymódosítást. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója viszont tényleg hibázott, amiért nem kért engedélyt a kölcsönadáshoz. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ezért még 2014 decemberében figyelmeztette is.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor így reagált az ügyre:

Örüljünk annak, a mai világban, a 21. században, hogy vannak olyanok, akik a 18. századi képzőművészet iránt érdeklődnek ebben az országban. Személy szerint számomra, ez egy fontos és nagy dolog.

Néhány hónappal később mégis kirúgta L. Simon Lászlót, mert ahogy fogalmazott, nem volt megelégedve az államtitkár műemlékvédelem területén elért eredményeivel.

L. Simon Lászlót tavaly novemberben a Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjáról rúgta ki Csák János kultúráért felelős miniszter. L. Simon a sajtófotó-kiállításba bukott bele. A World Press Photo kiállítást ugyanis a miniszter utasítása alapján 18 éven aluliak nem nézhették volna meg egy melegeket ábrázoló képsorozat miatt. A múzeum arra hivatkozott, nem igazoltathatnak senkit. L. Simon László azt közölte: menesztését tudomásul veszi, de nem tudja elfogadni.

#Videó#ezen a napon#Híradó#festmény#habony árpád#lázár jános#l. simon lászló#múzeum

Címlapról ajánljuk