Videó

Vörös riadó Indiában: elképesztő felvételeken, micsoda pusztítást okoz a heves monszuneső

rtl.hurtl.hu

2023. június 23. 17:17

Áradásokat okoztak a heves monszunesők India északkeleti részén. Egy ember már életét vesztette az árvízben, ami csaknem félmillió embert érint. 2022-ben az indiai és bangladesi áradások több mint egy tucatnyi halottat és több millió hajléktalant hagytak maguk után.

Asszam államban vörös riadó van érvényben, a hétvégén újabb esőzésekre készülve evakuálják az alacsonyan fekvő területeken élő embereket.

Jelenleg csaknem tizennégyezer ember él 83 segélytáborban, amelyeket az asszami állam kormánya működtet az állam 31 körzetéből húszban

– közölte az állami katasztrófavédelmi ügynökség.

Ázsia egyik legnagyobb folyója, a Brahmaputra évente megárad

A folyó 1280 kilométer hosszan folyik Asszam államon, majd Bangladesen keresztül. A heves esőzések által kiváltott sárcsuszamlások Assam és Szikkim állam több részét is sújtják. 

2022-ben az indiai és bangladesi áradások több mint egy tucatnyi halottat és több millió hajléktalant hagytak maguk után. Az éves monszun esőzések június és szeptember között sújtják a régiót.

Roxy Mathew Koll, a pune-i Indiai Trópusi Meteorológiai Intézet éghajlatkutatója szerint a monszunok mintázata az 1950-es évek óta folyamatosan változik: a hosszabb száraz időszakot heves esőzések követik. 

A tudósok szerint a globális felmelegedés is szerepet játszik a kiszámíthatatlan esőzések hátterében, amelyek példátlan áradásokat váltanak ki Bangladesben és Északkelet-Indiában.

#Videó#Külföld#india#monszuneső#banglades#asszem állam#esőzés#globális felmelegedés

Címlapról ajánljuk