Videó

„A háborúban az a legrosszabb, ha az ember hozzászokik” – magyar csokit osztogat az ukrán gyerekeknek Traski Viktor, a fronton harcoló kárpátaljai docens

Borsody IstvánBorsody István

2022. december 29. 16:04

Traski Viktor az RTL-nek készített felvételen megmutatta azt az elhagyatott házat, amelyben katonatársaival húzzák meg magukat, és ahol még az ivóvizet is fel kell olvasztaniuk. Elmondta azt is, miért döntött úgy, hogy bevonul a hadseregbe, annak ellenére, hogy semmi nem kötelezte erre.

Traski Viktor, a Ungvári Nemzeti Egyetem docense fizikát és matematikát oktat, 2021 végén kollégáival és tanítványaival még nagy terveik voltak a következő évre: pályázatok, tanulmányok és az egyetem egy új szakjának a beindítása szerepelt a célok között. Bár minden nap téma volt, hogy egyre több orosz katona sorakozik az ukrán határon, ő nem hitte, hogy meg is támadják hazáját. Még aznap se hitte el, amikor a támadás megtörtént.

Két napot gondolkodott, majd úgy döntött, bevonul. Szerinte jobban tudja védeni a családját, ha a fronton harcol, mintha otthon, családja mellett várná a támadókat.

„Mindig ott jár a fejemben, hogy ne adj isten történhet velem valami, de mindig ott van benne az is, hogy mit tehetnék akkor, ha otthon vagyok a családommal és bejön egy orosz katona. Akkor egy az egyben szembesülök vele, itt viszont többen összefogunk.”

Traski Viktor dönthetett volna, hogy elmenekül Ukrajnából, sőt ha otthon marad, akkor se kellett volna bevonulnia, mert egyetemi oktatóként mentességet élvezett. De családjával együtt Ukrajnában maradt, ő pedig jelentkezett katonának.

„Az elődjeim Kárpátalján születtek, ott éltek. Én ott születtem, ott szeretnék élni, és remélem, a gyermekeim is ott fognak, bár ha megnőnek, akkor szabadon dönthetnek. Én kész vagyok mindent megtenni, hogy ők biztonságban tudjanak felnőni” – mondta.

Traski Viktor az RTL Híradó szerdai riportjában:

 

 

#Videó#traski viktor#Külföld#orosz-ukrán háború#kárpátalja#ma

Címlapról ajánljuk