Választás 2022

Fordított az ellenzék a XVI. kerületben, Márki-Zay Péter furcsát posztolt

rtl.hurtl.hu

2022. április 9. 17:22

A külképviseleti szavazatok, valamint az átjelentkezők miatt változott a végeredmény. És  nemcsak itt.

Megszámolták a még hátralévő csaknem 3 ezer szavazatot a budapesti 13. számú egyéni választókerületben. Itt alakult ki vasárnap a legszorosabb állás, a fideszes Szatmáry Kristóf mindössze 38 szavazattal vezetett. A külképviseleten voksolók, valamint az átjelentkezők szavazataival azonban megfordult az eredmény, és végül az ellenzéki Vajda Zoltán nyert. Fideszes ellenfele már gratulált is neki.


Az ellenzék nemcsak itt ért el részsikert. Országos listán is szereztek egy mandátumot, a Mi Hazánk kárára, amelynek már csak hat mandátuma van. Persze a kormánypártoknak így is kényelmesen meglesz a kétharmad, 135 képviselőjük lesz, miközben az ellenzéknek csak 57.

Márki-Zay Péter szerint Vásárhely megvan, de nem úgy

Időközben Márki-Zay Péter Facebook-oldalán egészen furcsa bejegyzés jelent meg. Ezen annyi szerepel, hogy

Vásárhely megvan!


Azt nem tudni, hogy mire gondolt az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, hiszen 100 százalékos feldolgozottságnál a fideszes Lázár János több mint hatezer szavazatot vert a kihívójára a Hódmezővásárhely központú választókerületben. Egyelőre a kommentelők is csak találgatják, mire gondolhatott Márki-Zay Péter. Ugyan sokan gratulálnak neki, mások azonban tanácstalanul kérdezgetik, hogy mi történt, mi van meg. Az ellenzéki kormányfő-jelölt vélhetően arra gondolt, hogy kizárólag Hódmezővásárhelyen több szavazatot kaphatott, mint a kormánypártok jelöltje.

A határon túl tarolt a Fidesz

Közben befejezték a levélszavazatok feldolgozását is. Itt tarolt a Fidesz-KDNP. A határon túli magyarok szavazatainak több mint 90 százalékát gyűjtötte be. A sorrend így alakult:

  • Fidesz-KDNP: 237 325 szavazat (93,98%)
  • Egységben Magyarországért: 10 201 szavazat (4,04%)
  • Mi Hazánk Mozgalom: 2 657 szavazat (1,05%)
  • Kétfarkú Kutyapárt: 1 544 szavazat (0,61%)
  • Normális Élet Pártja: 565 szavazat (0,22%)
  • Megoldás Mozgalom: 249 szavazat (0,1%)

A levélszavazatok feldolgozása után kialakult a parlamenti patkó végleges összetétele is, a Fidesznek 135, az egyesült ellenzék pártjainak 57, a Mi Hazánknak pedig 6 mandátuma lesz a Parlamentben.

Nyitókép: Stiller Ákos / Bloomberg via Getty Images

#Választás 2022#szatmáry kristóf#vajda zoltán#márki-zay péter#hódmezővásárhely#választás#külképviselet#levélszavazat

Címlapról ajánljuk