Választás 2022

Osváth Zsolt megkérte Márki-Zay Pétert, hogy mondjon beszédet az esküvőjén

rtl.hurtl.hu

2022. március 28. 9:05

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint amíg nincs jobb megoldás, meg kell tartani a rezsicsökkentést. A nyugdíjemelésről és az orosz-ukrán háborúról is beszélt Osváth zsolt műsorában.

Megjelent a második része annak a beszélgetésnek, amelyet még a múlt héten vasárnap mutattak be  Osváth Zsolt Youtube-csatornáján. A kétrészes beszélgetésben Márki-Zay Péter, az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje a csatorna követőinek kérdéseire válaszolt, a videót a 24.hu szemlézte.

Márki-Zay Péter azt ígérte, a nyugdíjminimum összegét, amely jelenleg huszonnyolcezer-ötszáz forint, négy év alatt megduplázzák, az otthonápolási díjjal, a jövedelempótló támogatással – utóbbi a mindenkori nyugdíjminimum nyolcan százaléka, azaz huszonkétezer-nyolcszáz forint. Márki-Zay a megduplázandó járadékok közé sorolta a GYES-t vagy a családi pótlékot is. A nők negyven év utáni nyugdíjazásának lehetőségét, mint mondta, nemhogy kivezetnék, hanem bizonyos értelemben a férfiaknak is lehetővé tennék. 

Oktatási ügyekről úgy fogalmazott: a jelenlegi helyzetben „nagyon kevéssé becsülték meg” a pedagógusokat, és nem csak anyagi értelemben. Ezzel szemben ők négy év alatt ötven százalékos pedagógus-béremelést ígérnek, bár a személyes véleménye szerint mindaddig kell emelni – „és ez logikus, mint a gravitáció” –, amíg meg nem áll az elvándorlás a pedagógus pályáról.

A rezsicsökkentés problematikájára áttérve azt mondta:

most a szegények adójából, a világ legmagasabb áfájából, tőlünk ellopott nyugdíjpénztári pénzekből fizetik a fideszes milliárdosok medencefűtését.

Ők ezzel szemben az „osztrák, litván és egyéb modellt követve” uniós pénzből energiatakarékosságot és költségcsökkentést támogató fejlesztésekkel képzelik el a rezsicsökkentést. Például nyílászárócserével, napelemekkel, hőszivattyúk üzembe helyezésével – sorolta. Addig azonban, amíg ez nem történik meg, „muszáj, hogy maradjon” a rezsicsökkentés.

Az orosz függésről, Orbán Viktor Oroszország-politikájáról azt mondta: Németország szintén üzletel az oroszokkal, de hangosan elítéli azt a gyakorlatot, ahogy az állampolgáraival Oroszország bánik. Nem kétséges szerinte, hogy az orosz gáz annak ellenére érkezik Európába, hogy az Unió kritizálja és szankcionálja Putyint.

A háborúval kapcsolatban Márki-Zay megismételte, hogy ők mindenben a NATO álláspontját támogatják, és ha a NATO úgy dönt, hogy katona segítséggel is támogatja Ukrajnát, akkor ők is támogatják a döntést. Szerinte a NATO-tagállamok katonákat nem akarnak küldeni Ukrajnába, katonai segítséget viszont most is küldenek, idézi a 24.hu Márki-Zay Pétert.

A marihuána legalizálásról azt mondta, ha a Fidesz is megszavazza, ő nem lesz akadálya annak, hogy sok más országgal együtt Magyarország is elinduljon ezen az úton.


Az interjú végén Osváth Zsolt megkérte Márki-Zay Pétert, hogy ha miniszterelnök lesz, tartson beszédet a közelgő esküvőjén. Végül a jelölt unszolására a vlogger abba is belement, ha Márki-Zayt nem választják meg miniszterelnöknek, az esküvőn végül is akkor is beszélhet.

Nyitókép: ZSSHOW time / YouTube

#Választás 2022#osváth zsolt#márki-zay péter#rezsicsökkentés#egészségügy#egységben magyarországért

Címlapról ajánljuk